DONJI ŽABAR – Jaja iz beskaveznog sistema držanja kokošaka na domaćem tržištu naći će se već idući mjesec, nakon što prvih 30.000 koka useli u novi objekat kompanije “Agreks” iz Donjeg Žabara.

Rekao je to direktor “Agreksa” Predrag Miličić, podsjetivši da je ta kompanija još prije dvije godine kupila devastiranu farmu u Šamcu i započela podizanje novog kompleksa koji će se sastojati od pet potpuno repariranih, proširenih objekata koji su prilagođeni novom načinu uzgoja koka za proizvodnju konzumnih jaja u beskaveznom, slobodnom načinu držanja.

– Kod takvog načina uzgoja koka ima prostor gdje boravi, gnijezdo gdje nosi jaja, ali i veliki slobodan prostor za kretanje unutar farme. Ovo je humaniji način držanja u odnosnu na kavez – rekao je Miličić.

Naglasio je kako je plan za početak da usele koke u jednu farmu, dok preostale četiri planiraju sukcesivno puniti.

– Namjera je da do kraja iduće godine ili polovine 2024. godine svih pet objekata budu u punoj funkciji. Ukupna vrijednost investicije je oko pet miliona maraka – kazao je Miličić, dodajući da investiciju realizuju iz kredita i dijelom vlastitih sredstava.

On je istakao da je plan da novi proizvod bude prepoznatljiv na tržištu po nazivu “koka posavka” s obzirom na to da je ova kompanija smještena u Posavini.

Proširenje proizvodnje, dodao je Miličić, podrazumijeva i nekoliko novih radnih mjesta.

Miličić koji je i predsjedavajući Koordinacionog tijela za živinarstvo i peradarstvo BiH ističe da su domaći proizvođači usljed krize u veoma nezavidnom položaju i da su jaja u BiH najjeftinija.

– Cijene svih ulaznih komponenti rastu svakodnevno. U Hrvatskoj su jaja skuplja sigurno za 40 odsto, a u Srbiji i do 15 odsto nego kod nas, a proizvodnja u BiH je definitivno skuplja nego tamo – rekao je Miličić.

Poručio je da će domaći proizvođači izdržati i da će biti dovoljno jaja za domaće tržište, iako se Evropa već sada susreće sa ozbiljnim nestašicama.

Izvoz

Firma “Agreks” jedina u BiH ima dozvolu za plasman jaja za preradu u Evropsku uniju, međutim, izvoz je za sada zaustavljen.

– Zbog svih nedaća i opterećenja koja preživljavaju proizvođači konzumnih jaja, nema slobodnih količina koje bismo izvozili – kaže Miličić. (Glas Srpske)