ISTOČNO SARAJEVO – Generalno vijeće Saveza sindikata RS donijeće 26. marta u Banjaluci odluku o datumu održavanja generalnog štrajka upozorenja i programu po kojem će on biti proveden, zaključeno je na sastanku predstavnika opštinskih sindikalnih organizacija i Regionalnog centra Istočno Sarajevo sa predsjednicima granskih sindikata i članovima Predsjedništva Saveza sindikata RS.

Predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS Mile Ribić rekao je danas da se održavanjem sastanaka širom RS šalju jasni signali nadležnima koji imaju veze sa stanjem i položajem radnika, naročito u privredi, da moraju da razmišljaju o njihovom položaju.

“Mi tvrdimo da se u RS ne provode zakoni kojima se utvrđuju radnička i ljudska prava. To mora biti signal za mnoge, ne samo za poslodavce, da štite i provode zakone”, izjavio je Ribić, istakavši da radnici ne traže ništa što već nisu imali.

On je naglasio da radnici veoma ozbiljno shvataju krizu u kojoj se nalaze, zbog čega su se odrekli svojih prava i već dvije godine ne pregovaraju o najnižoj cijeni rada.

“Ali, niko ne treba da očekuje od nas razumijevanje za neisplaćivanje minimalne plate, neuplatu doprinosa zbog čega se radnici ne mogu liječiti, otići u penziju ili prijaviti na biro za zapošljavanje. Mi, kao sindikalni aktivisti, nemamo pravo da pristanemo na to”, istakao je Ribić, podsjetivši da najniža plata u RS iznosi 320 KM.

On je naveo da predstavnici sindikata žele da raspravom o temi “Težak ekonomsko-socijalni položaj radnika sa posebnim akcentom na zaposlene u privredi RS”, koje se održavaju širom RS, ublaže ovakvo stanje i izbjegnu radikalizaciju aktivnosti, a ukoliko u pregovorima sa socijalnim partnerima ne postignu dogovor svim legalnim sredstvima, a ne samo štrajkom, pokušaće da zaštite radnička prava.

Predsjednik Sindikata uprave RS Tomislav Vrhovac rekao je da štrajk upozorenja nije uperen ni protiv koga, jer radnici traže samo poštivanje zakona u RS.

On je istakao da ovakvim stanjem RS ne može da napuni budžet, jer se jedan broj privrednika bavi sivom ekonomijom, ne uplaćuje doprinose, poreze.

“Kod nas izgleda da su ti ljudi nagrađeni i privilegovani, a oni koji poštuju zakone trpe nelojalnu konkurenciju i propadaju. Ako nastavimo tako da radimo, svi ćemo pasti. Naši zahtjevi nisu upereni ni protiv koga, samo tražimo poštivanje važećih zakona u RS”, izjavio je Vrhovac.

Predsjednik Sindikata medija i grafičara RS Sekul Popović istakao je da Savez sindikata RS i granski sindikati konačno žele da kažu “dosta je”, jer veliki broj poslodavaca u privatnom sektoru i privredi ne poštuje zakone iz radno-pravne oblasti, u kojima su definisana minimalna prava koja se moraju poštovati.

“Svjesni smo da su za ovakvo stanje najviše krivi kontrolni organi Vlade RS. Mi se borimo za implementaciju onih zakona i normi koje smo već potpisali. U velikom broju privatnih preduzeća i privredi vladaju `zakoni džungle`, a ne zakoni iz radno-pravne oblasti i kolektivnih ugovora”, istakao je Popović, dodavši da se ovi zakoni poštuju u više od 60 odsto medija u RS, istakavši da se oni uglavnom ne poštuju u lokalnim medijima.

Popović je naveo da u mnogim lokalnim medijima ima rada na crno i mobinga o čemu niko ne govori, a u čemu sindikat može dosta da pomogne.

Izvor Agencije