PARIZ – Rast globalne ekonomije će ove i naredne godine usporiti do nivoa koji nisu zabilježeni još od finansijske krize, jer dolazi do zastoja globalizacije, saopštila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). OECD

Iz tog razloga, globalna ekonomija će, kako navodi OECD, ove godine ostvariti rast od tek 2,9 odsto, što je niže u odnosu na prognozu od 3,0 odsto iz juna i najniža stopa od globalne finansijske krize 2008/09. godine, prenosi agencija Reuters.

Za 2017. godinu, OECD predviđa rast globalne ekonomije od 3,2 odsto, što je za 0,1 procentni poen niže u odnosu na raniju projekciju.

“Globalna ekonomija je još uvijek u zamci niskog rasta, što ugrožava perspektive privrednog rasta i vraća nas na slabu trgovinu, investicije, produktivnost i plate”, navodi se u izvještaju OECD-a.

Ova organizacija sa sjedištem u Parizu, koja predstavlja 35 razvijenih zemalja, saopštila je da je monetarna politika postala preopterećena i da uzrokuje kolebanja na finansijskim tržištima, zbog čega je OECD pozvao sve vlade da učine više na planu fiskalne politike kako bi podigli privredni rast.

Privredni rast SAD je, kako primjećuje OECD, dosta slabiji nego pre par mjeseci, zbog čega tu ekonomiju u ovoj godini čeka rast BDP-a od 1,4 odsto, što je znatno niže u odnosu na projektovani rast od 1,8 odsto iz juna.

Iako će to biti najslabija stopa rasta američke ekonomije od finansijske krize 2009. godine i niža od privrednog rasta evrozone od 1,5 odsto, OECD poručuje da američka Uprava federalnih rezervi (Fed) treba da nastavi sa podizanjem referentne kamatne stope za četvrt procentnih poena.

Za narednu godinu, OECD predviđa ubrzanje američke ekonomije na 2,1 odsto, što je i dalje niže u odnosu na ranije prognozirani rast od 2,2 odsto.

Kako dodaje OECD, britanska ekonomija će pretrpjeti manju štetu od one koja je prvobitno prognozirana kao posljedica Bregzita.

BDP Velike Britanije će porasti za 1,8 odsto u ovoj godini, što je bolje u odnosu na projekciju iz juna od 1,7 odsto. Ipak, prognoza za narednu godinu je prepolovljena na rast od tek 1,0 odsto, usljed neizvjesnosti zbog budućih trgovinskih odnosa Britanije sa EU. (Agencije)