BANJALUKA – Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je da je potrebno ograničiti marže i na tržištu intervenisati određenim količinama robe iz robnih rezervi, s ciljem sprečavanja stalnog rasta cijena i nezasluženog povećanja zarada.

“Sa ograničenjem marži nisu se do kraja saglasili poslodavci, ali bi trgovci i dalje, u uslovima stalnog rasta cijena, zarađivali više nego ranije. Vlada RS ima određene količine ulja i šećera sa kojim će intervenisati na tržištu i to učiniti i sa, najmanje dvomjesečnim količinama, i sa žitom, koje će dostaviti mlinarima, da bi obezbijedili niže cijene hljeba”, rekao je Tegeltija novinarima u Banjaluci.

Tegeltija je, nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta, najavio da će sutra na sjednici Vlade RS biti konkretizovane odluke kako će ovi proizvodi biti plasirani na tržište i kako će se vršiti kontrola marži, navodeći da je problem cijena naftnih derivata koju će Vlada pokušati da koriguje upravo smanjenjem marže.

On je ocijenio da postoji veliki stepen saglasnosti članova Ekonomsko-socijalnog savjeta RS u vezi sa ključnim pitanjima.

Tegeltija je najavio da će predstavnici RS na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH imati konkretne prijedloge za izmjene Zakona o porezu na dodatnu vrijednost radi korigovanja cijena osnovnih životnih namirnica, ne samo zbog sadašnjih velikih poskupljenja, već i zbog pozitivnog odjeka na životni standard građana u budućem periodu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da treba imati u vidu da Srpska, kao ni Vlada RS, nemaju u svojoj nadležnosti mehanizme za rješavanje određenih ekonomskih pitanja u BiH koje imaju institucije BiH.

“Institucije BiH, kroz Savjet ministara i zakonodavnu aktivnost mogu da usvajaju i provode određene politike, a mi da na njih ne možemo da utičemo. Konkretno, oblast uređenja tržišta u BiH, zaštita domaćih proizvođača, politika je koja se isključivo može kreirati kroz Savjet ministara”, rekao je Đokić.

On je dodao da je na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS usaglašeno da je za to treba ispoljavati interes i tražiti da se provodi u institucijama BiH.

Đokić očekuje da će na nivou BiH biti uspostavljen adekvatan politički dijalog koji će uvažiti realnosti i da će biti formirana vlast koja će omogućiti da se oblast ekonomskih odnosa u BiH uredi na bolji način, čime bi se zaštitili domaći proizvođači i mogle uvesti brojne mjere za zaštitu građana.

Predsjednik Ekonomsko-socijalnog savjeta Ranka Mišić rekla je da danas nije bilo prijedloga konkretnih mjera na zahtjeve Saveza sindikata RS u vezi sa iznalaženjem modaliteta borbe protiv najnovijih poskupljenja osnovnih životnih namirnica i zaštite životnog standarda radnika i izrazila nadu da će se to desiti na sutrašnjoj sjednici Vlade RS.

“Pokušali smo usaglasiti stavove i dobiti prijedlog konkretnih mjera i stavova Ekonomsko-socijalnog savjeta koji bi trebalo da budu sutra na posebnoj sjednici Vlade RS”, rekla je Mišićeva.

Ona je ocijenila da je ekonomsko-socijalna situacija u RS veoma loša, naglašavajući da su porasle cijene hljeba, ulja, brašna, šećera, masnoća, te da najnovije poskušljenje nafte situaciju čini alarmantnom.

“Naš jedini zahtjev je bio da zaustavimo rast cijena i da one budu snižene koliko to dozvoljavaju zakonska rješenja. Tražili smo konkretno određenje Vlade RS na zahtjev koji se odnosi na smanjenje PDV-a, jer je to konkretna mjera koja će uticati na smanjenje cijena”, rekla je Mišićeva i apelovala da političari formiraju vlast na nivou BiH, stvore uslove za razmatranje ove inicijative i prestanu da drže građane “u socijalno-ekonomskom ropstvu”.

Ona tvrdi da u RS u robnim rezervama skoro da nema robe kojom bi mogla intervenisati na tržištu, dodajući da su tražene određene količine pšenice, ulja i šećera, da bi se regulisale cijene.

Govoreći o ograničenju marži, Mišićeva je rekla da Vlada RS ima mandat da to učini sada, ističući da nije dobijen konkretan odgovor i da će to”vjerovatno biti sutra na sjednici Vlade RS”.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić izrazio je bojazan da bi ograničenje marži moglo biti kontraproduktivno. “Bojimo se da bi smanjivanje marži dovelo u negativnu poziciju domaće proizvođače, odnosno trgovce koji, za razliku od stranih, mogu da manipulišu visokom ulaznom cijenom i malom maržom. Time bismo nenamjerno mogli da urušimo domaću privredu”, ocijenio je Milić.

On je rekao da su poslodavci predložili Vladi RS da definišu koje su to osnovne životne namirnice kojim bi se intervenisalo na tržištu da bi to bio regulator cijena.

Milić je rekao da u dijelu koji se odnosi na izmjene Zakona o inspekcijama, one treba da idu u pravcu stvaranja većih ovlašćenja inspekcija prilikom kontrole.

Poslodavci, dodao je, podržavaju inicijativu uvođenja diferenciranih stopa PDV-a, kao i intervencije proizvodima iz robnih rezervi.

Izvor Agencije