BRISEL – Oporavak poslovnog raspoloženja u evrozoni intenzivirao se u junu, nakon skromnog rasta u maju, a poboljšanje je registrovano u svim sektorima uz znatno izraženiji optimizam u pogledu budućeg poslovanja, pokazuju današnji podaci Evropske komisije.

Opšti indeks poslovnog raspoloženja porastao je na 75,7 poena u junu sa majskih 67,5 bodova, ali je i dalje ispod prosjeka od 100 poena koje je bilježen od 2000-te naovamo, prenosi Rojters.

Aprilski indeks poslovnog raspoloženja je bio najniži od 1985.godine, kada je započeta ova vrsta mjerenja, zbog mjera zatvaranja velikih dijelova privrede.

Rastu ovog indeksa u maju doprinio je oporavak raspoloženja u industriji i među potrošačima, najveći skok poslovnog sentimena je zabilježen u trgovini na malo i uslugama.

Sektor usluga, inače, učestvuje sa dvije trećine u u BDP-u evrozone.

Osjetno su se popravila očekivanja privrednika u pogledu buduće proizvodnje, potražnje ili planova kupovine, a u svim sektorima takođe povoljnije gledaju na planove zapošljavanja, pri čemu se taj pokazatelj opravio između 40 i 60 posto u odnosu na pad u martu i aprilu.

Najveće ekonomije evrozone – Francuska, Nemačka, Italija, Holandija i Španija – takođe sve bilježe rast poslovnog povjerenja.

Privrednici očekuju znatan porast prodajnih cijena u industriji, uslugama i maloprodaji, a nasuprot tome očekivanja u pogledu potrošačkih cijena su pala u mjeri koja nije zabilježena još od globalne finansijske krize, navodi Rojters.