SARAJEVO – Od 1. juna proizvodi od peradi te riba iz BiH biće slobodno prometovani u Hrvatsku, a isti proizvodi iz Hrvatske u BiH.

Rezultat je to dvodnevnog sastanka delegacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarije za veterinarstvo BiH s jedne strane te Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske i Uprave za veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske s druge strane.

Sastanak je, prema riječima ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladena Zirojevića, bio višestruko uspješan.

“Riješena su neka vrlo važna pitanja i problemi koji su eskalirali u posljednje vrijeme i rezultirali zabranom prometovanja određenih proizvoda i roba između BiH i Hrvatske. Hrvatska je donijela nekoliko nelogičnih odluka i naravno da je BiH reagovala na to”, kazao je Zirojević.

Objasnio je da su se, konkretno, problemi odnosili na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u Hrvatsku. Hrvatska je, dodatnim usložnjavanjem postupka carinjenja i uvoza te slanjem bh. pošiljki na dodatna laboratorijska ispitivanja dodatno otežala situaciju. BiH je uzvratila istom mjerom i zabranila uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz Hrvatske u BiH i vrlo brzo problem je riješen.

Također, problem je i u uvozu žive ribe iz BiH u Hrvatsku.

“Ovakvu situaciju imamo zbog spiska od 32 objekta koji je sačinila Vlada Hrvatske, a iz kojih je iz BiH dozvoljen izvoz u Hrvatsku. Među njima su i objekti namijenjeni za uzgoj i proizvodnju ribe. I pored te činjenice, Vlada Hrvatske je donijela odluku o sačinjavanju spiska država iz kojih se može uvesti riba, a na kojoj nije BiH tako da nije bilo moguće izvesti ribu u Hrvatsku”, izjavio je Zirojević.

Prometovanje živim govedima i sitnim glodarima iz BiH u Hrvatsku zabranjeno je već devet godina. S druge strane, Hrvatska nesmetano uvozi ove proizvode u BiH. BiH je čekala devet godina i onda reagirala istom zabranom.

Na sastanku je dogovoreno da se o ovom problemu ponovno razgovara, a ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske Božidar Pankretić istakao je da se nada da će i ovo pitanje biti riješeno u narednih desetak dana.

Dodao je da su sve zabrane bile isključivo rezultat usklađivanja hrvatske legislative s evropskim zakonima.

“BiH je izuzetno važan trgovinski partner Hrvatske, ali i obratno. Naš zadatak je da i dalje pokušamo raditi sve što možemo na uklanjanju trgovinskih barijera. Ono što otvoreno nudimo je suradnja na polju legislative i svega onoga što je na putu BiH ka EU”, kazao je Pankretić.

Ministri su dogovorili i konstantnu direktu suradnju te direktne razgovore u toku kojih će riješavati sve probleme vezane za prometovanje robama iz ove dvije zemlje.

Godišnji promet BiH i Hrvatske iznosi oko 4,2 milijarde KM, ali odnos nije izbalansiran te ide u korist Republike Hrvatske.

Izvor Agencije