BANJALUKA – Dugotrajni pad prometa na Banjalučkoj berzi nije rezultat samo svjetske finansijske krize, već prije svega unutrašnjih razloga među kojima dominira neefikasno poslovanje akcionarskih društava i nizak nivo korporativnog upravljanja.

Ocijenjeno je to na jučerašnjem okruglom stolu o perspektivama tržišta kapitala RS, koji je održan na banjalučkom Univerzitetu za poslovne studije u organizaciji Udruženja ekonomista RS – SWOT.

Jasna Zrilić, predsjednik Sekcije za finansijska tržišta u SWOT-u i direktor brokerske kuće “Broker Nova”, kazala je da finansijski izvještaji preduzeća u periodu od 2005. do 2007. otkrivaju sve lošije rezultate akcionarskih društava u poređenju sa društvima s ograničenom odgovornošću.

To je, kako ističe, posebno primjetno kod kapitala akcionarskih društava koji se u posljednje četiri godine “istopio” za pola milijarde maraka, te niskog prinosa na angažovani kapital koji iznosi svega 1,9 odsto, a kod društava s ograničenom odgovornošću skoro 25 odsto.

“Poseban problem predstavlja poslovanje preduzeća preko povezanih lica po dogovornim, a ne tržišnim cijenama, što dovodi da posluju sa gubicima ili simboličnom dobiti, što tjera investitore”, istakla je ona.

Ognjen Mihajlović, predstavnik Društva za upravljanje investicionim fondovima “BLB-profit”, kazao je da je za oporavak i perspektivu tržišta kapitala RS ključno uvođenje standarda korporativnog upravljanja u sva akcionarska društva.

“Sadašnje stanje je takvo da kada bi naša pravna služba svaki dan podnosila tužbe to ne bi bilo dovoljno”, kazao je Mihajlović dodajući da u rješavanju tog problema dosta mogu pomoći budući privredni sudovi.

Na skupu, kojem je prisustvovalo dvedesetak stručnjaka sa tržišta kapitala, ukazano je na potrebu uvođenja usluge investicione politike za ino-ulagače, a predstavljena je i prva inicijalna javna ponuda akcija na berzi (IPO) banjalučke firme “Fratello Trade”.

GALERIJA

Investiciona_politika

Neefikasnost_akcionarskih_drustava_u_RS

Prezentacija_Fratello_trade

Prezentacija_za_potencijalne_investitore_-_Fratello

Izvor SWOT