BANJALUKA, 08.12.2008. – Osnivanje prvih privatnih dobrovoljnih penzionih fondova u RS može se očekivati već od polovine iduće godine, kada na snagu stupa zakon o tim fondovima.

Potvrdila je to juče Božana Šljivar, predsjednik Radne grupe za reformu penzijskog sistema u RS i direktor Agencije za osiguranje RS, nakon jučerašnjeg okruglog stola o reformi penzionog osiguranja održanog u organizaciji Udruženja ekonomista RS – SWOT.

Šljivareva je istakla da je najkomplikovaniji korak reforme uvođenja drugog penzionog stuba, ali je najavila da će konačna strategija njegove izrade biti prezentovana za mjesec dana.

“Drugi penizoni stub podrazumijeva obaveznu namjensku štednju pri kojem poslodavac uplaćuje određen procenat od već postojećih 24 odsto na pojedinačne račune zaposlenih”, objasnila je ona. Istakla je da najveće prepreke u reformi predstavlja negativna demografsku slika i usporena stopa rasta društvenog proizvoda, ali i činjenica da se još ne znam koliko stanovnika živi u RS.

Na skupu je istaknuto da postojeći sistem penzijskog osiguranja, bez obzira na pravac njegove reforme ne može izdržati pritisak stalnog rasta broja penzionera i pogoršanje odnosa između broja zaposlenih i penzionera.

Poseban fokus je stavljen i na potrebu povećavanja poreskih stimulansa kod uvođenja trećeg penzionog stuba, odnosno privatne namjenske dugoročne štednje. Aleksandar Ilić iz Srpskog ekonomskog foruma iz Beograda rekao da je da Srbija s reformom krenula još 2000. godine, ali da nisu zabilježili uspjeh.

Kao najveće razloge toga naveo je lošu demografsku sliku, stagniranje stope nezaposlenosti, sivu ekonomija i ulazak u reformu nakon perioda političke krize.

“Srbija još nema drugi penizoni stub, a troškovi njegovog uvođenja bi prema procjenama trebalo da iznose između 0,5 i 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda i trebalo bi da budu izdvajani narednih 40 godina”, rekao je Ilić dodajući da RS u svojim iskustvima sada prednjači ispred Srbije.

Ognjen Aleksić, predsjednik Sekcije za osiguranje Udruženja ekonomista RS – SWOT, istakao je da su okrugli sto organizovali s ciljem da odgovore na aktuelne dileme u reformi penzijskog sistema i da predstave treći stub čiji će efekti biti vidljivi za 30 godina.

GALERIJA

Demografski_aspekti_Rajko_Vranjes

Dobrovoljni_penzioni_fondovi_i_trziste_kapitala

Iskustva_Republike_Slovenije_u_reformi_penzionog_i_invalidskog_osiguranja_Mr_Sci_Marijana_Mladenovic

Reforma_penzionog_sistema-Izazovi_i_perspektive

Osiguranja_zivota_i_penziona_reforma_u_Republici_Srpskoj_Zoran_Stanar_dipl_prav_

Nacrt_zakona_RS

 

Izvor Nezavisne novine