NJUJORK – McDonald’s, Juul, WeWork, Under Armour, Nike….ovo su samo neke od velikih, svjetskih kompanija koje su ispratile svoje generalne i izvršne direktore prošlog mjeseca, tako da za oktobar kažu da je oborio sve rekorde kada je riječ o otkazima ili svojevoljnim odlascima čelnih ljudi kompanija.

Broj CEO ili izvršnih direktora koji su ostali bez posla samo tokom mjeseca oktobra iznosi 172, što je novi mjesečni rekord, prema izvještaju kompanije „Challenger, Gray and Christmas“, koja se godinama bavi praćenjem kretanja na tržištu rada među visokopozicioniranim čelnicima kompanija.

Prema njihovom posljednjem izvještaju, taj broj je za 14 odsto viši u odnosu na septembar, i 15 odsto više u odnosu na oktobar, 2018. godine. Zaključak je da je oktobar mjesec koji je poguban za kompanijske rukovodioce.

Primjera radi, Mark Parker, iz Nike-a, Stiv Isterbruk iz McDonald’s-a i Adam Njuman iz WeWork-a su najzvučnija imena koja su prošlog mjeseca napustili svoje kompanije.

Generalno gledajući, ove godine čak 1332 izvršna direktora su napustila svoje kompanije, što je ubjedljivo najveći broj otkako „Challenger, Gray & Christmas“ prati ova dešavanja, a svoj prvi izvještaj su objavili 2002. godine. „Challenger, Gray & Christmas“ prati  dešavanja ne samo u privatnim kompanijama, već i u javnom sektoru, ali i u vladinim agencijama. Na njihovoj listi nalaze i dosta manje kompanije, a uslov da se jedna kompanija prati jeste da posluje najmanje dvije godine i da ima minimalno deset zaposlenih.

„Oktobar je bio mjesec koji je obilježen visokoprofilnim odlascima poznatih biznismena. Neki su otišli zbog loših predviđanja, grešaka u rukovođenju, a neki iz privatnih razloga“, kaže Endrju Čelendžer, iz „Challenger, Gray & Christmas“.

Iako nije direktno navedeno, ali pod „privatnim razlozima“ se misli na odlazak Stiva Isterbruka, izvršnog direktora McDonald’s-a koji je bio primoran da se povuče sa funkcije zbog intimne veze sa jednom radnicom. Naime, gigant brze hrane saopštio je da je Isterbruk pokazao „loše prosuđivanje“ i da je prekršio politiku kompanije tako što je stupio u ljubavni odnos za zaposlenom. U mejlu, koji je poslao, Isterbruk je priznao da je u vezi sa jednom zaposlenom i rekao da je to greška. Politika američkog proizvođača brze hrane zabranjuje menadžerima da imaju romantične veze sa zaposlenima.

Ovaj oktobarski trend nastavio se i u novembru, ali još nisu poznati rezultati, jer novembar još traje, ali postoji mogućnost da i on bude blizu „rekordnog oktobra“.

Endrju Čelendžer kaže da je zanimljivo i to da su kao razlozi za odlazak iz kompanije navedeni „neprimjerno ponašanje“, i to čak u deset slučajeva tokom oktobra. Međutim, on tvrdi da neki odlasci i nisu tako iznenadni:

„Nakon decenije ekspanzije, kompanije koje su, recimo, osnovane prije deset godina sada su se našle u fazi gdje im je potrebno novo rukovodstvo“, kaže Čelendžer i dodaje;

„Neke kompanije se prilagođavaju novim tržišnim uslovima tako što mijenjaju tehnologiju, a neke mijenjaju rukovodstvo, vrlo jednostavno. Uglavnom, sve je to unaprijed isplanirano i zasnovano na ekonomskim uslovima i prognozama za narednu godinu“.

Iz kompanije „Challenger, Gray & Christmas“ kažu da su tokom oktobra zabilježeni i brojni odlasci iz vladinih agencija i neprofitnog sektora. Kako kažu, ovi odlasci su uslovljeni ili novim zakonima ili političkim promjenama koje utiču na rukovodstvo neke agencije ili organizacije.

Ono što je primjetno jeste da veliki broj odlazaka tokom tekuće godine zabilježen i u telekomunikacionom sektoru te finansijskim kompanijama. (Swot, CNN Business)