NJUJORK – Grupa OPEK+, koju čine Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovi saveznici uključujući Rusiju, odlučila je da poveća proizvodnju u septembru za 100.000 barela dnevno, što je mnogo manje nego u posljednjih nekoliko mjeseci.

Ministri zemalja u okviru alijanse OPEK+ su podržali taj prijedlog na onlajn sastanku, rekli su obaviješteni izvori agenciji “Blumberg”, tražeći da ne budu imenovani jer zvanično saopštenje još nije objavljeno.

Njujorška agencija podsjeća da su se zemlje koje čine ovu grupu obavezale ranije na povećanje isporuka u julu i avgustu za više od 600.000 barela dnevno.

Budući da su jedino Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati posljednjih mjeseci mogli da pojačaju proizvodnju, samo djelić obećanog povećanja isporuka stigao je na svjetska tržišta, dodaje se u tekstu.

Međunarodno referentna nafta Brent, koja je ranije juče bila u padu, napravila je zaokret ojačavši za 1,3 posto na 101,80 dolara po barelu na trgovanju u Londonu do 13:09 časova po lokalnom vremenu.

Naftna alijansa koja obuhvata 23 zemlje će proporcionalno podijeliti dogovoreno povećanje proizvodnje između članica, rekli su “Blumbergovi” sagovornici.

Dodali su da na sastanku nije bilo riječi o tome da li će OPEK+ nastaviti da povećava pumpanje i poslije septembra.

Prije sastanka, pojedini delegati su privatno nagovijestili da nisu voljni da povećaju isporuke u vrijeme kada potražnju za naftom ograničavaju rizici od recesije u SAD i mjere kovid zatvaranja u Kini.

Rojters prenosi da analitičari ocjenjuju skromno povećanje isporuka OPEK+ grupe za septembar kao uvredu za američkog predsednika DŽoa Bajdena koji je prošlog mjeseca bio u posjeti Saudijskoj Arabiji kako bi ubijedio tu zemlju, de facto lidera OPEK-a, da znatnije pojača pumpanje kako bi pomogla američkoj i globalnoj ekonomiji.

Saudijci su prošlog mjeseca povećali proizvodnju “crnog zlata” na 10,78 miliona barela dnevno, prema “Blumbergovom” istraživanju, što je nivo koji se pumpa samo u rijetkim prilikama i koji ostavlja ograničene slobodne kapacitete.