VAŠINGTON – Američka privreda oporavlja se iz najdublje recesije od Drugog svjetskog rata mnogo snažnije nego što se očekivalo, ali i dalje su prisutni rizici od izbijanja još jedne recesije iduće godine, pokazuje novo istraživanje agencije “Reuters” sprovedeno među ekonomistima.

Po procjenama 70 ekonomista obuhvaćenih tim istraživanje, nakon pada američkog BDP-a u drugom ovogodišnjem tromjesečju za jedan odsto na godišnjem nivou, u trećem tromjesečju BDP će porasti 2,4 odsto, a u četvrtom 2,2 odsto. Time bi ova recesija, za koju mnogi vjeruju da je okončala u drugom tromjesečju, bila najduža od Drugog svjetskog rata.

Oporavak iz te recesije, međutim, biće mnogo snažniji nego što su ekonomisti procjenjivali samo mjesec dana ranije. Tada su očekivali porast američkog BDP-a u trećem tromjesečju za 0,8, a u četvrtom za 1,8 odsto.

Visoka nezaposlenost, koja bi prema istraživanju mogla dostići 10 odsto, i ogromna zaduženost američkih potrošača ipak će pritiskati privredu u oporavku. Zauzvrat, to bi moglo inflaciju držati pod kontrolom, a ključne kamatne stope niskim. Ekonomisti, naime, predviđaju da bi američka centralna banka mogla držati ključnu kamatnu stopu u rasponu od nule do 0,25 odsto sve do trećeg tromjesečja 2010, kada bi je mogla podići na 0,5 odsto. Procjene niske inflacije ne iznenađuju, s obzirom na poteškoće s kojima je suočena najveća svjetska privreda. Nakon početnog oporavka, njegov rast ostaće usporen, jer će potrošači pokušavati da otplate dugove nagomilane tokom ciklusa uzleta koji je trajao cijelu deceniju. Posljednji podatak o padu prometa u maloprodaji u julu u SAD podržava takve procjene.

"Očekujem nekoliko tromjesečja umjerenog, a zatim dugi period osrednjeg rasta jer potrošači i preduzetnici neće imati prenapuhane zarade kao što su imali u protekle dvije decenije", kaže Džo Nerof, čelnik "Naroff Economist Advisorsa".

Ispitani ekonomisti smatraju i da još postoji 25 odsto šanse da u SAD izbije još jedna recesija nakon aktuelne.

"Najnoviji pokazatelji sugerišu da je privreda blizu dna, ali oporavak će vjerovatno biti dugotrajan, postepen i krhak. Fiskalni podsticaji trebalo bi da daju podršku privredi do kraja godine i u 2010. I politika Feda će pružati podršku oporavku", kaže Skot Braun, glavni ekonomista pri "Raymond James & Associatesu".

Najnovije "Reutersovo" istraživanje pokazalo je i da ekonomisti očekuju rast američke stope nezaposlenosti na 10 odsto, nešto niže od prošlomjesečnih procjena, kada su očekivali 10,2 odsto. Takođe, ove godine, smatraju ekonomisti, američki BDP pašće 0,8 odsto, a iduće godine porasti 2,5 odsto, što su nešto bolje procjene od prošlomjesečnih.

Izvor Reuters