ŠEKOVIĆI – Menadžment preduzeća “Novi Mermer” iz Šekovića uputiće Vladi RS zahtjev za finansijsku pomoć, koja im je neophodna za realizaciju projekata od kojih zavisi opstanak preduzeća. Vladi RS predložiće da im sredstva obezbijedi kroz dokapitalizaciju, ponudom akcija na berzi ili kroz neki drugi način organizovanja preduzeća.

– Neophodno nam je 600.000 maraka za kupovinu dvije mašine i otvaranje novog kamenoloma na ležištu kamena Romanit kod Han Pijeska čime bismo dugoročno riješili problem snabdijevanja kvalitetnom sirovinom. Time bismo povećali obim proizvodnje, budući da trenutno radimo sa samo 40 odsto kapaciteta. Planiramo i nabavku opreme za proizvodnju kamenih blokova i moderniju obradu finalnih proizvoda – rekao je direktor “Novog Mermera”, Žarko Vlačić.

On je istakao da bi s ovim ulaganjima njihovi problemi, nedostatak kvalitetne sirovine, zastarjeli proizvodni kapaciteti te nemogućnost plasmana gotovih proizvoda, bili riješeni.

Vlačić je podsjetio da su do neophodnih sredstava već pokušali doći apliciranjem za kredit Investiciono-razvojne banke RS preko Pavlović Internacional banke, ali da nisu uspjeli jer je “Novi Mermer” 2009. godinu okončao sa gubitkom. Nije urodio plodom ni zahtjev za pomoć koji su u aprilu uputili resornom ministarstvu.

– Nadležnima u Pavlović Internacional banci pokušao sam objasniti da je vrlo teško u prvoj godini nakon stečajnog postupka ostvariti pozitivan poslovni rezultat, posebno ako se uzmu u obzir sve poteškoće s kojim se firma susreće i ekonomska kriza. Nije pomogla ni činjenica da je “Novi Mermer” u stoodstotnom vlasništvu države i komitent te banke. Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS takođe nismo dobili nikakav odgovor – kaže Vlačić. On se nada da će Vlada RS imati razumijevanja za njihove probleme i iznaći rješenje koje znači opstanak preduzeća.

U resornom ministarstvu su nam potvrdili da su u aprilu zaprimili predmet za pomoć, nakon čega su predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Republičke agencije za mala i srednja preduzeća održali sastanak s menadžementom preduzeća. U Ministarstvu takođe kažu da su spremni, u skladu sa zakonskim mogućnostima, da pomognu preduzeću da svoje planove i unutrašnju organizaciju prilagode trenutnom stanju na tržištu i uvjere banku u sigurnu realizaciju kredita, kao i njegovu otplatu.

Vlada RS stoodstotni vlasnik

Preduzeće AD “Mermer” u stečaju Vlada RS kupila je na licitaciji 30. maja 2008. godine za 1,1 milion maraka. U budžet RS, kroz potraživanja Poreske uprave RS i fondova obaveznog osiguranja, vraćeno je 223.000 maraka, dok je radnicima isplaćeno 116.000 maraka. U Ministarstvu finansija RS ističu da je, osim zaštite potraživanja budžetskih korisnika i radnika, drugi cilj kupovine ovog preduzeća bio onemogućavanje spekulacija na licitaciji. Nakon kupovine izvršena je dokapitalizacija u iznosu 300.000 maraka. Osnovano je novo preduzeće, AD “Novi Mermer” Šekovići, čiji je osnivač i stotinu odsto vlasnik Vlada RS i koje trenutno zapošljava 33 radnika. 

Izvor Fokus