BANJALUKA – “Optima grupa”, firma u sastavu ruskog “Njeftgazinkora”, poslije privatizacije Naftne industrije RS (Rafinerije nafte u Brodu, Rafinerije ulja u Modriči i lanca od 78 benzinskih pumpi “Petrol”), riješila je da se proširi i na drugi entitet, Federaciju BiH.

Rusi su kupili 10 benzinskih pumpi “Zovko”, od čega osam u Federaciji i dvije u Brčko distriktu.

Prvi zamjenik direktora “Optima grupe” Slavko Šćepanović kaže da je postupak preuzimanja pumpi “Zovko” u toku, ali da je ova firma, u želji da proširi tržište, zainteresovana i za kupovinu još nekoliko pumpi u RS.

“Imamo nameru da kupimo i pumpe u širem regionu, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji”, istakao je Šćepanović.

U “Optima grupi” kažu da su već sada dostigli evropski kvalitet svojih proizvoda, kad su u pitanju naftni derivati, tako da “evrodizel” već ima takozvani standard “evro 4″.

“Krajem 2010. odnosno početkom 2011. godine planiramo da sve gorivo iz Rafinerije, ne samo `evrodizel`, dostigne trenutno najviši standard `evro 5`, koji se tiče zaštite životne sredine”, kaže Šćepanović.

Šćepanović je potvrdio da je u Rafineriji nafte u Brodu u aprilu prestala proizvodnja dizela “D-2″, a u toku juna ovo gorivo je prestalo da se prodaje na “Petrolovim” pumpama i sada se proizvodi “evrodizel”, koji ima potrebne količine sumpora.

On napominje da su svi benzini i evrodizel koji se proizvode u Rafineriji u Brodu kvalitetni, ali da jedino za sada ne ispunjavaju najoštrije zahteve za zaštitu čovjekove okoline.

“Ljudi mešaju ove stvari, pa misle da je gorivo koje sipaju na našim pumpama nekvalitetno. Dakle, gorivo je kvalitetno, a mi radimo na unapređivanju standarda za naše proizvodne pogone i smanjenju sadržaja štetnih materija, koje utiču na zdravlje čovjeka, jer nove tehnologije ove uslove stalno pomjeraju”, ističe Šćepanović.

U “Optima grupi” kažu da bi kao domaći proizvođač željeli da dobiju podršku države, baš kao što je dobijaju konkurentske rafinerije u susjednoj Hrvatskoj i Srbiji.

“Ne tražimo povlašćeni položaj, samo iste uslove. Sada smo u neravnopravnom položaju, jer ne važe isti uslovi za izvoz našeg goriva u Hrvatsku i Srbiju, i za uvoz goriva iz tih zemalja u BiH. Susjedne države su u svoje zakone ugradile odredbe o kvalitetu kojima štite svoje proizvođače, tako da mi njima ne možemo da konkurišemo u Hrvatskoj i Srbiji, a oni nama mogu u BiH”, kaže Šćepanović.

U “Optima grupi” kažu da će proizvodnja naftnih derivata i poslije prestanka proizvodnje dizela “D-2″ u brodskoj rafineriji, do kraja godine ostati na sadašnjem nivou 100.000 tona goriva mjesečno.

Izvor Večernje novosti