BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je nacrt zakona o smanjenju državne birokratije, koji predviđa otpuštanje oko 3.400, ili 10 odsto zaposlenih u republičkoj administraciji, od kojih 2.800 stalno zaposlenih.

Usvojen je i prijedlog racionalizacije u pravosuđu, kojim je predviđeno smanjenje broja zaposlenih za 2.500 do kraja godine.

Nacrt zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji, kako glasi njegov puni naziv, predviđa da maksimalan broj zaposlenih u republičkoj administraciji ne može biti veći od 28.400.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je racionalizacija republičke administracije dogovorena sa sindikatima.

U državnoj administraciji trenutno ima 30.624 stalno zaposlenih i oko 3.400 zaposlenih po drugom osnovu.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić rekao je na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade da će prvi put u Srbiji postojati parlamentarna kontrola veličine republičke administracije.

Prema Dinkićevim riječima, Zakon se odnosi na zaposlene u ministarstvima, službama Vlade, agencijama, Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja i Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Zakon se ne odnosi na Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane, koji će, kako je naveo Dinkić, smanjenje broja zaposlenih predložiti nakon analize stanja bezbjednosti u zemlji.

Dinkić je naveo da neće biti otpuštani zaposleni kojima je ostalo manje od pet godina do penzije, a kriterijumi za otpuštanje ostalih biće opravdanost radnog mjesta i ocjena rada službenika u protekle dvije godine.

Otpremine će iznostiti jednu trećinu bruto zarade pomnoženo sa brojm godina radnog staža.

Dinkić je naveo da će najkasnije do kraja godine morati da bude donijeta sistematizacija svih radnih mjesta.

Vlada je usvojila i Zaključak sa preporukama da se razmotri smanjenje broja državnih sekretara u ministarstvima, a ministar Mlađan Dinkić je najavio da će u njegovom ministarstvu biti ukinuto mjesto za jednog državnog sekretara kao i čitav jedan sektor.

On je najavio da će Vlada odlučivati na narednoj sjednici o zakonu koji bi regulisao smanjenje administracije na lokalnom nivou.

Izvor Agencije