BANJALUKA – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) Radivoje Bratić otvorio je u Banjaluci 13. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “Agros 2009″ koji je okupio više od 100 izlagača iz Mađarske, Češke, Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije, Italije, Austrije i Njemačke.

Bratić je prilikom otvaranja rekao da sajam svake godine dobija na značaju i dodao da je ovo odlična prilika da domaći proizvođači uporede svoje proizvode sa onima iz EU i susjednih zemalja.

Potpredsjednik Vlade RS i ministar za ekonomske odnose i regioinalnu saradnju Jasna Brkić rekla je da Mađarska, koja je ovogodišnji partner sajma, ima velika iskustva u poljoprivrednoj proizvodnji i dodala da je ova zemlja dobar partner RS i BiH.

“Činjenica da uvozimo hranu i vodu, uprkos svim prirodnim bogatstvima i kvalitetnom zemljištu, upozorava i zahtijeva od nas da sve dobro što možemo preuzeti iz iskustava drugih zemalja, što prije preuzmemo, da bismo naš spoljno-trgovinski deficit smanjili na najmanju moguću mjeru”, rekla je Brkićeva.

Ona je dodala da je RS opredijeljena da prenese pozitivna iskustva i dobru praksu Mađarske u RS.

Stručni državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Mađarske Širman Ferenc rekao je da Mađarska ima puno kvalitetnih prehrambrenih proizovoda koje može povoljno da plasira na tržište BiH.

On je poručio da BiH može osloniti na Mađarsku na svom putu ka EU u integracijama.

Ove godine partner sajma je Mađarska koju će predstaviti 20 firmi iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Prva dva dana sajma predviđena su za predstavljanje privrednika Mađarske, nakon čega će biti održani dani ratarstva i povrtarstva, dani voćarstva i dani stočarstva.

Tokom sajamskih dana biće izloženi sjemenski i sadni materijal, proizvodi za zaštitu poljoprivrednih kultura, đubriva, mehanizacija, rezervni dijelovi, oprema, ambalaže i plastika u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije.

Izlagači će prestaviti prehrambene i konditorske proizvode, mlijeko i prerađevine od mlijeka, alkoholna i bezalkoholna pića te zdravu hranu i ljekobilje.

Banjalučki velesajam organizatori “Agros 2009.” a pokrovitelji su Vlada RS, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstvo i vodoprivrede RS i Privredna komora RS.

Otvaranju sajma “Agros 2009″, koji će trajati do 13. septembra, danas su prisustvovali predstavnici privrednog i javnog života RS, BiH i okolnih zemalja.

Izvor Agencije