ŠIPOVO – Novoizgrađena fabrika “Drvo-Emdeks” iz Šipova pravi je primjer kako se i u teškim uslovima recesije, može napraviti mali lokalni uspjeh koji ima regionalni i širi značaj.

Rekao je ovo u Šipovu na otvaranju fabrike za preradu drveta predsjednik Vlade RS Milorad Dodik. On je naglasio da su u novoizgrađenoj fabrici koja trenutno zapošljava 50 radnika, zaposleni i novi radnici, angažovana lokalna sirovina, te obezbijeđen proizvod koji ima dobru prodaju.

– Primjer Šipova i otvaranje ove fabrike jača povjerenje u lokalni razvoj i govori o tome da je Vlada RS vodila računa o tome da u svaku opštinu dođe nešto što će biti dugoročno održivo, te omogućavati lokalni razvoj – rekao je Dodik poslije obilaska pogona fabrike i razgovora sa rukovodstvom i radnicima.

On je podsjetio da je u Šipovu zatekao ozbiljnu ekipu ljudi koja je iz neimaštine i lošeg stanja buyeta i opštine u cjelini pokazala ambicije i entuzijazam da napravi određene pomake, kao što je slučaj sa novoizgrađenom fabrikom.

Većinski vlasnik kapitala u preduzeću "Šipovo", koje je uspješno privatizovano 2003. godine, kao i novoizgrađene fabrike "Drvo-Emdeks" Milan Kovač kazao je da obje fabrike zapošljavaju ukupno oko 180 radnika, a pokrenute su zahvaljujući kreditnim sredstvima iz Investiciono-razvojne banke RS u iznosu 2,5 miliona maraka.

Dodik je rekao da je Vlada RS u ovoj godini pomogla rekonstrukciju zgrade srednjoškolskog centra u Šipovu, nekoliko područnih škola, puteva, kao i rekonstrukcija elektroprenosne mreže.

– Pomogli smo i sređivanje stanja u opštinskom buyetu koji je od prethodne vlasti bio u deficitu od milion maraka. Uspjeli smo da sa načelnikom prepolovimo taj deficit i danas je opština likvidna – naveo je Dodik i dodao da će naslijeđeni deficit opštinskog buyeta biti saniran u toku iduće godine.

Premijer Dodik, direktor Fonda za povratak BiH Mlađen Božović i sekretar u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Dragomir Kovač uručili su sa opštinskim rukovodstvom Šipova ključeve za šest novoizgrađenih stanova i jednu kuću za srpske povratničke porodice u ovoj opštini.

Izvor Agencije