NJUJORK – Protekcionistički stav nove američke administracije i sklonost Donalda Trampa da šokira tržišta, drže trgovce valutama u stanju stalne pripravnosti.

Ove su valute najviše osjetljive na Trampove izjave i napise u medijima:

Meksički pezos

Meksiko je bila jedna od najčešćih meta Donalda Trampa tokom predizborne kampanje, a sjetio ga se i u inaguracionom govoru.

U petak je pezos, pred polaganje zakletve novog američkog predsjednika, porastao 1,8%, najviše u jednom danu od 15. novembra prošle godine. Juče se dolar kupovao za 21,54 pezosa, u poređenju sa 21,93 kasno u četvrtak u Njujorku.

“Trgovci su se odlučili na uzimanje (dolar-pezos) profita, što je poguralo meksičku valutu”, kažu analitičari.

Pezos se u 2016. godini našao pod pritiskom predsjedničke kampanje u SAD i pretpostavke da bi Trampova pobjeda negativno uticala na kako na ekonomske, tako i na ukupne odnose između Sjedinjenih država i Meksika.

Tokom 2016. godine meksička je valuta oslabila prema američkoj 19 odsto, a od početka godine, uprkos velikim jučerašnjim dobicima, u minusu je za još 4,2 odsto, i blizo je istorijski najnižeg nivoa.

Kanadski dolar

Sjeverni komšija Sjedinjenih država takođe je osetljiv na komentare iz Vašingtona. Kanadski dolar je oslabio ove nedjelje nakon što je novi ministar trgovine SAD Vilbur Ros (Wilbur Ross) izjavio da će nova administracija preispitati Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA). Ovaj sporazum ima direktan uticaj na trgovinu i Kanade i Meksika.

U petak se kanadskim dolarom trgovalo bez većih promjena za 1,33 CAD/USD. Na nedjeljnom nivou kanadski dolar je prema američkom oslabio 1,7 odsto.

Ruska rublja

Zbog pada cijena nafte i Zapadnih sankcija ruska ekonomija je u padu u posljednje dvije godine.

Pad rublje počeo je sa padom cijena nafte u ljeto 2014.godine. Kako je cijena nafte počela rasti početkom prošle godine, jačala je i ruska valuta. Dodatnu podršku pružilo joj je Trampovo javno divljenje ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Rublja je u 2016. godini ojačala 16% u odnosu na dolar, a od početka ove godine je na dobitku skoro 2 odsto. Ipak, preračunato u dolare, vrijednost rublje je upola manja nego u 2014. godini.

Kineski juan

Kineski juan je nastavio slabiti prema dolaru. A to nije samo posljedica Trampove najave da će uvesti kaznene mjere protiv kineske robe već i nekih dešavanja u Kini.

Juan je u 2016. oslabio 7% prema dolaru, prije svega zbog odliva kapitala iz zemlje i trošenja deviznih rezervi kineske centralne banke kako bi se sačuvao kurs nacionalne valute.

Ni američki dolar nije siguran

Ranije ove nedjelje investitori su prodavali dolar nakon Trampove izjave, objavljene u “Wall Street Journal”, da je dolar previše jak. Međutim, slabost dolara nije trajala dugo. Fundamentalni razlozi, uključujući povećanje kamatnih stopa od strane Fed-a i ubrzanje ekonoskog rasta, posebno SAD u odnosu na druge velike ekonomije, podržava rast američke valute. (Agencije)