NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica pale, izgubivši sve dobitke od prethodnoga dana, jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon najave povećanja poreza u SAD.

Dow Jones pao je 321 bod ili 0.94 posto, na 33.815 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.92 posto, na 4.134 boda, a Nasdaq indeks 0.94 posto, na 13.818 bodova.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi bili u pozitivnom području, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija.

No, kasnije su oštro pali, nakon što je Bloomberg objavio da će vlada predsjednika Joea Bidena predložiti povećanje poreza na dohodak s 37 na 39.6 posto, a poreza na kapitalne dobitke za one koji zarađuju više od milijon dolara s 20 na 39.6 posto.

“Nakon vijesti o prijedlogu povećanja poreza svi su se na tržištu uzbudili, reakcija je bila – prvo prodaj, a potom postavljaj pitanja”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Investment Management.

Pale dionice u 11 najvažnijih sektora S&P indeksa
Zbog toga su juče pale cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa. Pale su i cijene dionica tehnoloških divova Applea, Microsofta, Amazon.coma i Tesle, koje već duže vrijeme predvode na tržištu po rastu cijena.

Iduće sedmice te će kompanije objaviti izvještaje za prvo tromjesečje, koji će pokazati je li visok nivo cijena njihovih dionica opravdan. Većina kompanija i banaka, koje su dosad objavile kvartalne poslovne izvještaje, zabilježila je veće dobitke ili manje gubitke nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle gotovo 32 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok su prije dve sedmice očekivali rast od oko 25 posto.

Podršku tržištu pružili su i podaci koji ukazuju na stabilan oporavak američke privrede i tržišta rada od korona krize. Juče  je objavljeno da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice pao na novu najniži nivo u godinu dana.

Ubrzanje procesa vakcinacije protiv covida-19 u SAD poboljšava privredne izglede, no rast broja novozaraženih u Indiji i nizu drugih zemalja drži ulagače na oprezu, kaže Randy Frederick, potpredsjednik odjela trgovanja u kompaniji Charles Schwab.

“Tržište dionica je vjerojatno doseglo kratkoročni vrhunac jer su očekivanja prevelika. Tokom godine biće, dakako, novih uspona, no mislim da smo spremni za određeni pad tržišta u kraćem roku”, kaže Randy Frederick.

A na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.62 posto, na 6.938 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.82 posto, na 15.320 bodova, a pariški CAC 0.91 posto, na 6.267 bodova.

Blagi rast na azijskim buerzama
Na azijskim su berzama u petak cijene dionica blago porasle drugi dan zaredom, no trguje se oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta, nakon najave povećanja poreza u SAD.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0.2 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 0.8 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji skliznule oko 0.1 posto. U Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0.1 i 0.9 posto.

Na azijskim berzama vlada oprez zbog jučerašnjeg pada Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu za 0.9 posto. (Index.hr)