BANJALUKA – U prvih šest mjeseci ove godine, ukupan promet na Banjalučkoj berzi iznosio je 88.953.668 maraka, što je za oko 66 miliona maraka ili za 42 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada je ukupan promet bio 155 miliona maraka.

Najveći redovan promet u posmatranom periodu ostvaren je akcijama “Telekoma Srpske”, u vrijednosti od preko šest miliona maraka, a od obveznica najviše se trgovalo obveznicama Balkan Investment banke, u vrijednosti od preko četiri miliona maraka. Obveznicama Republike Srpske emitovanim po osnovu duga za staru deviznu štednju trgovalo se u vrijednosti od 2,3 miliona maraka.

Indeks BIRS u prvoj polovini godine je izgubio na vrijednosti za 3,15 odsto, dok je indeks fondova zabilježio rast od 14,64 procenta

Pomoćnik direktora Banjalučke berze, Darko Lakić, navedene trendove objašnjava finansijskom krizom, koja je prisutna i na svjetskim tržištima kapitala i regionalnim tržištima. Kao pozitivan primjer navodi trgovinu obveznicama.

“Dok je redovan promet akcijama više nego prepolovljen u odnosu na isti period prošle godine, pozitivan trend prisutan je kod prometa obveznicama. U prvoj polovini prošle godine, redovan promet obveznicama iznosio je oko tri miliona maraka, a u prvih šest mjeseci ove godine promet obveznicama iznosi oko devet i po miliona maraka”, pojašnjava Lakić. 

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja ovlaštenih učesnika na tržištu kapitala RS, Branko Kecman, kao ključni uzrok pada berzanskog tržišta takođe navodi svjetsku ekonomsku i finansijsku krizu.

“Jedan od bitnih uzroka jeste i višemjesečna zamrznuta trgovina obveznicama RS po osnovu ratne štete. Sada, kada se ovim obveznicama opet trguje, evidentno je da je to materijal za koji su investitori zainteresovani. Nadam se da je najgori period prošao. Ne treba očekivati ekspresne pomake, ali mislim da ulazimo u mirnije razdoblje, bez velikih oscilacija. Uredba Ministarstva finansija da se poreske obaveze mogu izmiriti obveznicama ratne štete daju dobar signal za investiranje. U postupku je i registracija Penzijskog rezervnog fonda RS, što su sve pretpostavke boljih kretanja na tržištu kapitala”, rekao je Kecman.

Nenad Tomović, direktor Društva za upravljanje PIF “Zepter” kaže da je logično bilo očekivati da u uslovima krize dođe do smanjenog interesa investitora za naše tržište. Kad se vrati povjerenje investitora u razvijena tržišta, i ovdje će se osjetiti poboljšanje.

“Najviše se trguje obveznicama, što je još jedan pokazatelj da investitori i građani ne žele da rizikuju, odnosno čekaju bolja vremena”, naveo je Tomović.

Izvor Fokus