MOSKVA- Cijene paladijuma bilježe rekordni nivo i astronomski skok ove godine- i samim time najbolje finansijske karakteristike među glavnim metalima, a investitori se klade da je trka među cijenama metala tek počela, te da paladijum vrlo lako može da zbaci zlato sa trona.

Početkom sedmice paladijum je zabilježio još jedan rekordan skok cijene koja je iznosila 1233,82 dolara po unci, dok zlato stoji na najnižem nivou posljednjih 16 godina.

Samo dan kasnije, paladijum je preuzeo zlato sa 1251 dolara po unci, dok je cijena zlata iznosila 1233 dolara po unci.

Paladijum je tako zabilježio rast cijene od 49 odsto od sredine avgusta, dok Wall Street Journal tvrdi da je ovaj metal najbolja investicija ove godine. Ovaj skok cijene se objašnjava velikom potražnjom proizvođača u automobilskoj industriji.

Štaviše, skoro 70 odsto potražnje paladijuma potiče od auto-industrije jer se ovaj metal uglavnom koristi za katalizatore. Prelazak automobilske industrije sa dizel na benzinske motore je zapravo i dovelo do ove rekordne cijene. Promjena je povećala potražnju na tržištu, koje trenutno ima ograničenu ponudu.

Stručnjaci kažu da je borba sa smogom u Kini još jedan od faktora koji doprinosi bujanju potražnje za paladijumom. Što su stroži standardi zagađenja, proizvođači automobila koriste više katalizatora.

“Tržište ima vrlo pozitivne fundamentalne izglede”, izjavio je za “Bloomberg” Maksvel Gold, direktor investicione strategije u “Aberdeen standard investments”, koji nadgleda oko 730 milijardi dolara.

“Suočavamo se sa deficitom u nabavci, koji traje osam godina, a očekuje se da će tako biti i dalje. Snabdjevanje je sigurno pitanje na rudarskom frontu, kao i povlačenje postojećih zaliha”, rekao je on.

Istraživači tržišta, uključujući “CityGroup”, prognoziraju dalji rast cijene paladijuma.

Proizvodnja paladijuma je veoma koncentrisana, slična proizvodnji sestrinskog metala – platine. Rusija i Južna Afrika zajedno proizvode oko tri četvrtine svjetskih zaliha paladijuma. Rusija je prošle godine proizvela 81 tonu, a ruska kompanija “Norilsk Nikel” je najveći proizvođač paladijuma u svijetu, čineći skoro 40 odsto globalne proizvodnje.

Paladijum je dragocjeni metal koji je 1803. godine otkrio engleski hemičar Vilijam Hajd Volaston, a ime je dobio po asteroidu Paladu, koji je opet ime dobio po jednom od nadimaka starogrčke boginje Atine (Atina Palada).

Premda se jedno vrijeme u 19. vijeku koristio za liječenje tuberkuloze, od toga se odustalo pošto je imao nusefekat, tačnije, ova terapija je imala više fatalnih ishoda. Danas ima veliku primjenu u industriji, a najpoznatija je svakako ona u proizvodnji katalizatora za automobile.

Kada je 2000. godine, zbog političkih razloga ruski dovod novih zaliha ovog metala postao otežan, Ford je, plašeći se nedostatka za sopstvenu proizvodnju, nakupovao ogromne količine paladijuma po skoro rekordnoj cijeni. Vrijednost mu je zatim već naredne godine drastično opala a Ford je izgubio skoro milijardu dolara u ovoj “investiciji”.

Ipak, posljednjih pet godina paladijum stabilno raste u progresivno užem obimu koji se u tehničkoj analizi naziva simetričnim trouglom.

Sve do ove godine cijena paladijuma je rasla po stopi od 17 odsto godišnje. Ova godina je rekordna za paladijum, u svakom smislu. Ova relativna snaga pokazuje da su temelji njegove vrijednosti snažni i da će ostati i u budućnosti. (RUSSIA TODAY)