Na Wall Streetu su cijene dionica pale jer su ulagači nesigurni zbog usporavanja oporavka privrede, daljnjeg širenja delta varijante korona virusa i najava o povećanju poreza.

Dow Jones skliznuo je 292 boda, ili 0.84 posto, na 34.577 bodova, dok je S&P 500 pao 0.57 posto, na 4443 boda, a Nasdaq indeks 0.45 posto, na 15.037 bodova. Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi porasli jer su ulagače ohrabrili nešto slabiji podaci o inflaciji nego što se očekivalo.

U avgustu su, naime, potrošačke cijene porasle 0.3 posto u odnosu na prethodni mjesec, a 5.3 posto u odnosu na lanjski avgust. Premda je inflacija i dalje vrlo visoka, ulagači se nadaju da je, kako to tvrde čelnici američke centralne banke, privremena.

No kasnije su berzovni indeksi zaronili u negativno područje jer se ulagači plaše daljnjeg usporavanja oporavka privrede, s obzirom na nastavak širenja delta varijante korona virusa. Ove će sedmice biti objavljen i izvještaj o potrošnji u maloprodaji te raspoloženju potrošača u SAD-u, koja će pokazati je li širenje delta varijante korona virusa uticalo na potražnju.

Klizanje cijena dionica traje već desetak dana
U fokusu je ulagača i prijedlog predsjednika SAD-a Joe Bidena o budžetskom paketu vrijednom 3500 milijardi dolara, koji uključuje povećanje korporativnog poreza s 21 na 26.5 posto. Predložene porezne izmjene mogle bi, prema analitičarima Goldman Sachsa, smanjiti zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u idućoj godini za otprilike 5 posto.

Tako je juče nastavljeno klizanje cijena dionica, koje, uz kraće prekide, traje već desetak dana. Od početka mjeseca S&P 500 indeks oslabio je 1.8 posto. No, od početka godine i dalje je na dobitku više od 18 posto.

“Moguće je da je tržište spremno za korekciju cijena dionica, s obzirom na njihov snažan rast od početka godine. Većina privrednih pokazatelja je slabija nego što se očekivalo, što se poklapa sa širenjem delta varijante virusa”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.49 posto, na 7034 boda, a pariški CAC 0.36 posto, na 6652 boda. Frankfurtski DAX ojačao je pak 0.14 posto, na 15.722 boda. (Hina, Index)