AMSTERDAM – Način na koji će Kina postupiti sa svojim državnim rezervama pamuka i šećera biće ključni faktor koji će diktirati kretanja na tržištu poljoprivrednih sirovina 2017. godine, navodi holandska Rabobanka, vodeći finansijer u sektoru poljoprivrede.

Kina je najveća nepoznanica koja će uticati na dešavanja na poljoprivrednim tržištima, kaže Stefan Vogel, direktor sektora za tržišta poljoprivrednih sirovina u Rabobanci, koja je jedan od najvećih izvora kredita namenjenih poljoprivrednim proizvođačima i kompanijama širom sveta. Ako bi kineski zvaničnici odlučili da počnu s prodajom kako bi smanjili ogromne državne rezerve, to bi bio veliki udar na tržišta.

„Bez obzira na to da li će potpuno preplaviti tržišta sirovinama ili ne, Kina će imati snažan uticaj na kretanje cena pamuka i šećera – a moguće i kukuruza, soje i biljnih ulja – tokom 2017. godine“, navodi se u izveštaju banke.

Peking će nastojati da se oslobodi suvišnih rezervi koje su se nagomilale kao rezultat vladine politike subvencija. Određene su previsoke minimalne cene za sirovine kao što su pamuk, šećer i kukuruz, a budući da su se te cene razlikovale od tržišnih, vlasti su podstakle preveliku proizvodnju, kao i snažan priliv robe iz uvoza. Poljoprivredne sirovine, a posebno takozvane meke sirovine – šećer, kafa i pamuk, ove godine imaju odličan učinak na berzama. (Agencije)