RIM – Papa Franjo pozvao je investitore da povuku svoj novac iz kompanija koje nisu posvećne ekologiji i podržao sva zalaganja koja nastoje da ekonomski model koji uslovljava pandemija virusa korona bude održiv, prenio je Rojters.

“Nauka nam svakodnevno sve preciznije govori da moramo hitno da djelujemo ako želimo da izbjegnemo radikalne i katastrofalne klimatske promjene”, rekao je papa Franjo na onlajn konferenciji o klimatskim promjenama.

On je naveo tri tačke glavne ekološke akcije: bolje obrazovanje o životnoj sredini, održiva poljoprivreda, pristup čistoj vodi i prelazak sa fosilnih goriva na alternativne, odnosno zelene izvore energije.

„Jedan od načina da se podstakne ova promjena je da se kompanije hitno posvete brizi o našem zajedničkom domu i prestanak investicija u kompanije koje ne ispunjavaju te parametre,” dodao je papa.

Prema njegovim riječima, trenutni ekonomski sistem je neodrživ i svi smo suočeni sa moralim imperativom, pa treba da preispitamo mnoge stvari: sredstva za proizvodnju, konzumerizam, otpad, ravnodušnost prema siromašnima i štetne izvore energije.

Vatikan je u junu pozvao katolike da povuku investicije iz industrije naoružanja i foslinih goriva, kao i da nadgledaju kompanije iz sektora rudarstva, zbog eventualne štete koju mogu da nanesu životnoj sredini.

Među govornicima na onlajn konferenciji bili su i aktivistima na internet događaju bili su glumica Džejn Fonda, britanski princ Vilijam, bivši potpredsjednik SAD Al Gor i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen.