SARAJEVO – U okviru projekta “Magična penjališta BiH”, vrijednog više od 340.000 KM, danas je u Sarajevu potpisano 10 memoranduma o saradnji sa gradovima i opštinama koje su postale partneri projekta.

Penjališta na prirodnim stijenama biće postavljena u Bihaću, Banjaluci, na Sokocu, u Jajcu, Prijedoru, Travniku, Goraždu, Ilijašu, Zavidovićima i Varešu, a projekat će doprinijeti razvoju avanturističkog turizma i dopuniti ga novim, brendiranim turističkim proizvodom.

Lokalne zajednice i krajnji korisnici, poput hotela, restorana, suvenirnica i prodavnica sportske opreme, kao i brojni sezonski i drugi radnici u turizmu, imaće koristi od povećanog broja turista i posjetilaca po završetku projekta.

Projektni koordinator Erol Kovačević rekao je da je na svakom od sastanaka kojima su prisustvovali načelnici ili predstavnici opštinskih službi i razvojnih agencija, te planinarskih i penjačkih udruženja, sportsko penjanje prepoznato kao jedna od grana avanturističkog turizma za koje BiH ima velike, ali nedovoljno iskorištene potencijale.

Elvir Kazazović, stručnjak za razvoj penjališta u projektu, rekao je da penjanje kao sportsko-rekreativna disciplina razvija brojne sposobnosti.

Od ukupne vrijednosti projekta, EU je kroz projekat “EU for biznis” obezbijedila bespovratna sredstva u iznosu većem od 275.000 KM. Projekat realizuje projektni tim koji čine Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Sarajevo, Planinarsko društvo “Fasto” i IT kompanija “Rebus”. (Swot)