FRANKFURT  – Piloti “Lufthanse” stupili su danas u štrajk što je dovelo do otkazivanja više stotina letova.

Kompanija je saopštila da je otkazala oko 800 letova u Frankfurtu i Minhenu što je pogodilo oko 130.000 putnika i da čini sve da umanji posljedice štrajka.

Sindikat VC pozvao je više od 5.000 pilota na 24-časovni štrajk nakon što je posljednja runda pregovora završila neuspjehom.

Štrajkovi i manjak osoblja već su prisilili više avio-kompanija, uključujući “Lufhansu” da otkaže više hiljada letova što je dovelo do dugih redova na aerodromima.

Sindikat traži povećanje zarada od 5,5 ove godine i automatsku kompenzaciju inflacije kao i bolje uslove za početnike.

“Lufthansa” smatra da će ovi zahtjevi sindikata povećati troškove za oko 40 odsto ili 900 miliona evra u naredne dvije godine.

Avio-kompanija je ponudila ukupno 900 evra više na osnovnu platu mjesečno u dvije faze tokom perioda od 18 mjeseci, što bi, kako je rekla, rezultiralo više od 18 odsto većom platom za početnike i pet odsto za više pozicije.

Zahtjevi sindikata podudaraju se sa rastućom cijenom energenata i hrane, pri čemu je njemačka inflacija u avgustu porasla na najviši nivo u skoro 50 godina.

Prošlog mjeseca, rukovodstvo “Lufthanze” postiglo je dogovor o zaradama sa zemaljskim osobljem, čime je zaustavljen štrajk nakon što je otkazano više od 1.000 letova.

“Lufthanza” se, takođe, suočava sa mogućim štrajkom pilota kompanije podružnice “Jurovings”, koji su glasali za štrajk, ali je za narednu sedmicu najavljen sastanak sa upravom firme. (Agencije)