BANJALUKA – Izmjene i dopune Zakona o porezu na nepokretnosti, koje je pripremilo Ministarstvo finansija Republike Srpske, predviđaju da plaćanje poreza na nepokretnosti počne od 1. januara 2011. godine.

Izmjenama i dopunama ovog zakona predviđeno je da rok za početak primjene zakona bude produžen za godinu dana, što znači da bi plaćanje poreza na nepokretnosti trebalo početi od 1. januara 2011. godine, saopšteno je danas iz ovog ministarstva.

Istovremeno, predviđeno je da rok za prijavu nepokretnosti bude produžen do 31. marta 2010. godine, a nakon isteka ovog roka neće biti dodatnih rokova za upis nepokretnosti u fiskalni registar.

Izmjene i dopune Zakona će Vlada RS razmatrati na jednoj od narednih sjednica, nakon čega će biti upućen u skupštinsku proceduru.

Odgađanje primjene Zakona nastalo je zbog potrebe da se provedu sve neohodne pripremne radnje kako bi se uspješno počelo sa oporezivanjem nepokretnosti.

Osnovni cilj u ovom trenutku jeste uspostavljanje fiskalnog registra nepokretnosti, odnosno aktivno provođenje zakonskih obaveza od Poreske uprave RS i Ministarstva finansija radi uspješnog provođenja ovog zakona, navodi se u saopštenju.

Izvor Agencije