BEOGRAD – Uz prisustvo državnog vrha Srbije danas je počela izgradnja sjevernog kraka Koridora 10, od Horgoša do Novog Sada.

Radove na lijevoj traci autoputa Horgoš – Novi Sad, kod mosta Beška, otvorili su predsjednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković i ministri.

Ovu dionicu autoputa gradiće dva srpska preduzeća, iz Beograda i iz Užica, u dužini od 20 kilometara, što će koštati oko 16 miliona evra, a završetak radova planiran je za kraj novembra.

Cvetković je rekao da bi za mjesec ili dva trebalo da bude završeno još dvadesetak kilometara autoputa na južnom dijelu Koridora 10.

Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić ocijenio je da bez Koridora 10, koji razbija ekonomsku krizu, nema razvoja centralnog dijela Srbije, i dodao da će samo na realizaciji projekta sjevernog kraka Koridora 10 kroz Vojvodinu biti zaposleno 100.000 ljudi.

Mrkonjić je najavio da bi ove godine trebalo da počne izgradnja još 30 kilometra puteva na tom koridoru, za šta će biti potrebno 30 miliona evra.

Izvođač radova na mostu kod Beške je austrijska firma “Alpina” sa domaćim kooperantima, preduzećima “Putevi” iz Beograda i “Putevi” iz Užica.

Most, dužine 2.200 metara, trebalo bi da bude završen do kraja godine, a njegova predračunska vrijednost je tri milijarde dinara.

Novi most će biti paralelno izgrađen, pored postojećeg, kod Beške, a biće izgrađen od prenapregnutog betona i imaće dvije kolovozne trake ukupne širine 11 metara.

Izvor Agencije