BANJALUKA – Republički zavod za statistiku Republike Srpske u periodu od 1. do 15. decembra 2019. godine sprovodi Anketu „Godišnje istraživanje poljoprivrednih gazdinstava”.

Na teritoriji Republike Srpske, anketom će biti obuhvaćeno ukupno 6.115 poljoprivrednih gazdinstva, od čega 5 287 porodičnih i 828 gazdinstava pravnih lica i preduzetnika.

Ovim statističkim istraživanjem će se, prema definicijama propisanim važećim EU regulativama i metodološkim uputstvima i preporukama Evrostata, prikupiti podaci o površinama i ostvarenoj proizvodnji ratarskih kultura, povrća, voća i grožđa, planovima sjetve za narednu godinu, brojnom stanju stoke i stočnoj proizvodnji, klanju stoke na gazdinstvu, proizvodnji i upotrebi mlijeka na gazdinstvu, radnoj snazi, vrijednosti i površini zakupljenog poljoprivrednog zemljišta.

Intervjuisanje će vršiti ovlašteni anketari Zavoda. Prikupljeni podaci koristiće se isključivo u statističke svrhe, a obezbijediće osnovu za izradu indikatora koje će biti uporedivi na međunarodnom nivou. (Swot)