VAŠINGTON – Američki istražitelji iz oblasti bezbednosti u saobraćaju otvorili su novu istragu kojom je obuhvaćeno 30 miliona vozila različitih proizvođača automobila zbog potencijalno neispravnih “Takatinih” vazdušnih jastuka.

Naime, američka Nacionalna uprava za bezbjednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) pokrenula je u petak inženjersku analizu kojom je obuhvaćeno oko 30 miliona automobila u SAD proizvedenih u periodu od 2001. do 2019. godine, prenosi agencija Rojters koja je imala uvid u jedan vladin dokument.

Proizvođači automobila bili su upozoreni na mogućnost pokretanja istrage koja još nije javna.

U novu istragu su uključena vozila sledećih proizvođača – Honda Motor, Ford Motor, Tojota Motor, Dženeral Motors, Nisan, Subaru, Tesla, Ferari, RACE.MI, Mazda, Dajmler, BMW Krajsler, Porše, Jaguar Land Rover (u vlasništvu Tata Motorsa) i drugi.

Tokom posljednje decenije, više od 67 miliona vazdušnih jastuka japanske kompanije “Takata” povučeno je u SAD, a više od 100 miliona u cijelom svijetu, usljed defekta koji može da izazove njihovo pretjerano naduvavanje, dovodeći do eksplozije i rasprskavanja metalnih šrapnela ka vozaču i putnicima u vozilu.