DERVENTA – Razlozi zbog kojih su juče otpušteni radnici italijanske firme “Intimteks” iz Dervente nisu sporni, ali se mora ispoštovati zakon o otkaznom roku, rekao je danas predsjednik Granskog sindikata kožarske,obućarske i tekstilne industrije Danko Ružičić nakon sastanka sa rukovodstvom ove firme i predstavnicima radnika.

Ružičić je izrazio zabrinutost što se u sličnoj situaciji našao i jedan broj radnika zaposlenih u preduzećima “Bema” iz Banjaluke, “Proleks” iz Kotor Varoši, te dodao da još tekstilnih preduzeća najavljuju otpuštanja.

“Očigledno je da ni podsticajna sredstva Vlade Republike Srpske ne mogu da obuzdaju ekonomsku krizu”, istakao je Ružičić.

On smatra da je problem u obućarskoj i tekstilnoj industriji u RS to što su poslovi u tim firmama “diktirani sa strane, jer se uglavnoj rade lon poslovi”.

Zamjenik direktora ovog preduzeća Dragana Vračević potvrdila je da će radnici ostati u radnom odnosu još mjesec dana, odnosno do 22. oktobra, ali da nemaju obavezu da dolaze na posao, jer je proizvodnja na kojoj su bili angažovani već izmještena u Rumuniju.

Vračevićeva je dodala da je rumunska firma, koja se bavi izradom majica, jedan proizvodni program ustupila “Intimteksu”, ali da je nakon pola godine odlučila da taj program ponovo vrati u Rumuniju.

“Mi nismo imali drugo rješenje nego da radnicima koji su radili na toj liniji damo otkaz. Na pomenutoj proizvodnoj liniji radio je 61 radnik. Njih 52 je upućeno na Biro rada dok su ostali radnici radili na ugovor”, rekla je Vračevićeva.

Predsjednik Opštinske organizacije Saveza sindikata u Derventi Željko Budimir izjavio je prethodno da su radnici “Intimteksa” juče sa oglasne table u preduzeću saznali da su otpušteni.

Italijanska firma “Intimteks”, koja je nastala privatizacijom bivše Tekstilne industrije “Ukrina” iz Dervente, dobila je od Vlade RS podsticajna sredstva za ublažavanje recesije.

Izvor Agencije