SARAJEVO – Federalna uprava za inspekcijske poslove vrši pojačanu kontrolu nad formiranjem cijena peleta i poziva sve proizvođače da koriguju cijene u skladu sa odlukom Vlade Federacije FBiH /FBiH/ kako ne bi bili predmet sankcionisanja.
Iz Federalne uprave mole građane da prekoračenje propisane cijene peleta koja je ograničena na 561,60 KM ili 480 KM plus PDV po toni peleta u maloprodaji prijave pozivom na broj na 033/226-664 ili na mejl info@fuzip.gov, saopšteno je iz ove uprave.

Federalna Vlada je donijela odluku o najvišoj prodajnoj cijeni peleta koja je stupila na snagu 12. novembra, a za realizaciju i nadzor nad njenim provođenjem zadužene su federalna i kantonalne tržišne inspekcije.

Kazne za nepoštivanje propisanih mjera propisane su Zakonom o kontroli cijena i kreću se od 1.000 KM do 10.000 KM za pravno lice, od 250 KM do 2.500 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 500 KM do 1.500 KM za fizičko lice.

Osim novčane kazne, pravnom i fizičkom licu će, u skladu sa Zakonom, biti izrečena i mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene izvršenjem prekršaja, navodi se u saopštenju.