SARAJEVO – Zakon se mora poštovati i svaka banka pojedinačno polagaće račune za kršenje Zakona o zaštiti potrošača BiH i donositi odluke o eventualnom sniženju kamata, stav je Udruženja banaka BiH.

Dugo očekivani zvanični stav bankara u vezi s nezadovoljstvom javnosti zbog rasta kamata na kredite i zahtjevima za njihovo smanjenje u srijedu su saopštili Mijo Mišić, izvršni sekretar, i Samir Lačević, rukovodilac za bankarske poslove, edukaciju i trening Udruženja banaka BiH. Konferenciji za novinare nije prisustvovao predsjednik Udruženja banka BiH Dino Osmanbegović.

"Banke su obavezne da posluju u skladu s propisima, ali da li su to zaista i činile to nije problem Udruženja, nego svake banke ponaosob", kazao je Mišić komentarišući 16 preporuka koje je u utorak donio ombudsman za zaštitu potrošača Dragan Doko, a kojima se bankama sugeriše da usklade poslovanje sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH.

Mišić je dodao da će članicama Udruženja poslati preporuke kako bi ih svaka banka razmotrila. Istakao je da Udruženje banaka ne zna da li su banke poštovale sve procedure u poslovanju s klijentima, da li su ih pravilno informisale i eventualno kršile odredbe ugovora povećanjem kamata na kredite.

"Za to je isključivo nadležan sud", rekao je Mišić dodajući da se priča u tom pogledu svela na jednu ili dvije banke, ne precizirajući o kojim bankama je riječ.

Mediji su ranije objavili da su u povećanju kamata prednjačile UniCredit i Intesa Sanpaolo banka BH.

Mišić je naglasio da nije dobro da inspekcije sa bankama polemiziraju o tome da se zakon mora poštovati.

"Ne treba nikoga upozoravati, nego provoditi zakon", kazao je Mišić.

Pojasnio je da Zakon o zaštiti potrošača BiH predviđa postojanje varijabilne kamatne stope i da su njeni efekti sve do prošle godine bili u korist potrošača, budući da su kamatne stope padale, ali da sada u promijenjenim okolnostima na tržištu idu na teret potrošača.

Samir Lačević je prezentirao aktuelnu problematiku bankarskog sektora te podatke o kamatnim stopama u zemljama okruženja. Pozivajući se na podatke Međunarodnog monetarnog fonda, Lačević je rekao da su prosječne kamatne stope u BiH u 2008. godini bile 6,98 posto, u Hrvatskoj 10,07, a u Srbiji 18,11 posto. Ipak, uz ove podatke nije prezentirana i stopa inflacije, koja je u ovim zemljama veća nego u BiH i ima uticaja na realnu vrijednost kamata.

Izvor Nezavisne novine