BANJALUKA – Privredna komora RS juče je na inicijativu domaćih proizvodnih preduzeća započela projekat promocije proizvoda iz RS pod motom “Naše je bolje”.

Dragica Ristić, direktor Privredne komore RS, kazala je na prezentaciji projekta da kampanja, koju su podržavala resorna ministarstva i institucije u RS, ima za cilj podizanje svijesti građana o kvalitetu domaćih proizvoda i unapređenja privrede RS.

"Kupovinom domaćih proizvoda čuvaju se radna mjesta, obezbjeđuju sredstva za školstvo, te novac za fondove penzionog i zdravstvenog osiguranja i dječje zaštite. Na taj način se pomažu naša preduzeća i smanjuje deficit u robnoj razmjeni", istakla je Ristićeva.

Naglasila je da se radi o sveobuhvatnoj kampanji koju započinju putem medija u RS prikazivanjem promotivnih video-spotova, emitovanjem radio-džinglova, objavom članaka u štampi i dijeljenjem letaka. Akcija se u prvoj fazi odnosi na domaće prehrambene proizvode za šta je, kako je rečeno, dobijena podrška tržnih lanaca i marketa "Delta Maxi", "Mercator", "Orion 3" i "Fructa Trade".

"U drugoj fazi projekta imamo za cilj identifikaciju kvalitetnih domaćih proizvoda na kojima se planiraju istaći prepoznatljive oznake ‘proizvedeno u Srpskoj’. U kampanju u predstojećem periodu namjeravamo uključiti ne samo preduzeća iz prehrambene industrije, već i svih drugih", kazala je Ristićeva.

Vladan Andrić, direktor "Vitinke" iz Zvornika, rekao je da su proizvođači iz RS već duže vrijeme insistirali na sprovođenju ovakve kampanje smatrajući da će ona donijeti rezultate. Direktor banjalučke firme "Euro-hem" Nenad Opačić kazao je da RS zadnja u okruženju započinje s akcijom promocije domaćih proizvoda, izražavajući nadu da će uspjeti da nadoknadi propušteno.

Dragutin Bošković, predsjednik Pokreta potrošača RS, kazao je da su domaći proizvodi bezbjedniji i dobrim dijelom kvalitetniji od uvoznih.

"Ako SAD mogu sprovoditi kampanju ‘Kupujmo američko’, a slično rade i zemlje EU, zašto to ne bi radila i RS. To nije u suprotnosti s principima otvorenog tržišta, kako neki žele prikazati", naglasio je Bošković.

Izvor Agencije