TESLIĆ – Vlada Republike Srpske u Drvnu industriju “Nova Borja” uložila je do sada deset miliona maraka, a revitalizacijom pogona i otvaranjem novih radnih mjesta pokazala se opravdanom kupovina nekadašnje teslićke fabrike u stečaju.

Rekao je ovo predsjednik Vlade RS Milorad Dodik prilikom otvaranja novog pogona firme "Nova Borja". On je kazao da su pokretanjem proizvodnje u preduzeću nastalom kupovinom nekadašnje Drvne industrije "Borja" aktivirane pilana, furnirnica, kao i linija gotovih proizvoda.

– Vlada RS je u "Borju" uložila blizu deset miliona maraka, od čega 7,8 miliona maraka u kupovinu firme, a ostalo u stvaranje uslova za proizvodnju. Nismo dozvolili da ogromni proizvodni kompleks koji je važan ne samo za opštinu Teslić, već za čitavu Srpsku, bude ugašen. Osnovna namjera nam je bila da se zaštiti imovina i obezbijede nova radna mjesta, a to smo i postigli – rekao je Dodik i dodao da su za furnir iz ove fabrike zainteresovani Italijani, sa kojima je i ranije postojala uspješna saradnja.

Istakao je da interes inostranog tržišta za proizvode "Nove Borje" polako raste.

Direktor Drvne industrije "Nova Borja" Milan Kovačević kazao je da će svaka mogućnost koja se za njihove proizvode pruži na tržištu biti iskorišćena.

– Do prošle sedmice imali smo 43 zaposlena, a sada smo zaposlili još sedam novih radnika. Već smo pronašli kupce za naše proizvode, a cilj nam je da ispoštujemo plan i program proizvodnje do kraja godine – kazao je Kovačević.

Načelnik opštine Teslić Savo Kasapović kazao je da, pored toga što je oprema u "Novoj Borji" revitalizovana, i dalje treba puno toga da se uradi da bi se pronašla nova tržišta i proizvodili još kvalitetniji proizvodi.

Izvoz

Savo Kasapović je rekao da je nekadašnja "Borja" izvozila oko 70 odsto svojih proizvoda.

– Osnovni proizvod nove fabrike je furnir, ali je već počela i proizvodnja namještaja. Imamo kvalitetne proizvode i lako ćemo naći naše mjesto na tržištu – kazao je Kasapović.

Izvor Agencije