BANJALUKA – Obim trgovinske razmjene RS sa inostranstvom za period januar – maj iznosi oko dvije milijarde KM, od čega se na izvoz odnosi 634,6 miliona KM, a na uvoz 1,37 milijardi KM, pa je spoljnotrgovinski deficit oko 740 miliona KM.

Zamjenik direktora Republičkog zavoda za statistiku Radosav Savanović rekao je na konferenciji za novinare da pokrivenost uvoza izvozom u ovom periodu iznosi 46,2 odsto.

Savanović je naveo da je ukupna vrijednost izvoza RS u maju iznosila oko 121 milion KM, a uvoza 287,5 miliona KM i dodao da je majski izvoz u odnosu na april smanjen za 3,6 odsto, a uvoz za 8,3 odsto.

“U strukturi izvoza u periodu januar – maj najviše učestvuje Srbija sa 21,8 odsto, zatim Italija sa 17,8 odsto i Hrvatska sa 13,7 odsto, a u strukturi uvoza najviše učestvuje Srbija sa 21 odsto, zatim Rusija sa 17,5 odsto i Italija sa 11 odsto”, istakao je Savanović.

On je pojasnio da u izvozu najviše učestvuje električna energija – sa 17,3 odsto, obrađeno drvo sa pet odsto i naftna ulja i ulja dobijena od bitumenskih minerala sa 4,3 odsto, dok je u istom periodu najviše uvezeno nafte i ulja dobijenog od bitumenskih minerala – 16,7 odsto i lijekova četiri odsto.

Prema Savanovićevim riječima, prosječna mjesečna neto plata zaposlenih u RS isplaćena u maju bila je 773 KM, prosječna bruto plata 1.181 KM, dok je najviša prosječna neto plata isplaćena u području finansijsko posredovanje od 1.248 KM, a najniža u ugostiteljastvu od 489 KM.

On je rekao da je prosječna isplaćena neto plata u maju u odnosu na april nominalno manja za 1,7 odsto, a realno za 1,6 odsto, dok je u odnosu na prosječnu isplaćenu neto platu u prošloj godini nominalno veća za 2,4, a realno za 4,1 odsto.

“U odnosu na maj 2008. godine, prosječna neto plata isplaćena u maju ove godine nominalno je veća za dva, a realno za 3,4 odsto”, naveo je Savanović i dodao da u periodu januar – maj prosječna plata iznosi 785 KM, a prosječna bruto plata 1.199 KM i da je u odnosu na isti period prošle godine, prosječna neto plata veća za 10,3 odsto.

Savanović je istakao da je prema statističkim podacima mjesečna inflacija u RS u maju bila negativna, odnosno minus 0,1 odsto, a godišnja inflacija minus 1,4 odsto, naglasivši da je u oba perioda bila deflacija.

Prema njegovim riječima, indeks industrijske proizvodnje ostvaren u maju u odnosu na isti mjesec prošle godine veći je za 17,3 odsto, a u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2008. godini veći je za 14,4 odsto, dok je u odnosu na april ove godine manji za 1,7 odsto.

“Industrijska proizvodnja ostvarena u periodu januar – maj u poređenju sa istim periodom prošle godine veća je za 16,8 odsto”, rekao je Savanović.

On je istakao da je posmatrano po ekonomskoj namjeni industrijskih proizvoda u periodu januar – maj u odnosu na isti period prošle godine ostvaren rast proizvodnje kapitalnih proizvoda za 120,3 odsto, energije 41,9 odsto i netrajnih proizvoda za 9,5 odsto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda manja za 35,8 odsto i intermedijarnih proizvoda za 36,7 odsto.

Savanović je naveo da je broj zaposlenih u industriji u maju u odnosu na april veći za 0,7 odsto, dok je u odnosu na broj zaposlenih u maju prošle godine manji za 4,5 odsto, odnosno za 4,6 odsto u odnosu na prosječan mjesečni broj zaposlenih u 2008. godini.

Izvor Agencije