NJUJORK – Pola zemalja u svijetu je zatražilo finansijsku pomoć i hitne zajmove MMF-a kako bi se izborili sa finansijskom krizom koju je izazvala pandemija virusa korona, koja već više od mjesec dana hara svijetom.

Prema riječima Kristaline Georgijeve, direktorice MMF-a, paket spasa je zatražilo više od 100 zemalja, što je polovina svijeta. Ona je ovo izjavila na sastanku minstara finansija G20, kojem su prisustvovali i guverneri centralnih banaka.

Ona je izjavila da je MMF spreman da u potpunosti iskoristi svoju “municiju” od 1000 milijardi dolara, a negdje oko deset zemalja je već dobilo hitnu pomoć kada je riječ o finansiranju. Ostale zemlje bi trebale dobiti svoje pakete pomoći negdje do kraja aprila.

“Ovo je kriza kakvu nismo vidjeli. Ovdje nije došlo do krize zbog loših guvernera ili grešaka. To je i osnovni razlog zbog kojeg brzo radimo na zahtjevima i obezbjeđujemo finansijsku pomoć”, rekla je ona.

Georgijeva je ovo izjavila nakon što je MMF nedavno iznio jezivu prognozu i upozorenje da je globalna ekonomija na putu najvećeg pada još od 1930. Oni su u svojoj prognozi naglasili da svjetske vlade i zdravstveni zvaničnici moraju da rade zajedno kako i spriječili još gori ishod pandemije.

“Svijet ovakvu recesiju i ovako lošu situaciju nije vidio od 30-ih godina prošlog vijeka. Teško da iko može da predvidi tok oporavka jer sve je krajnje neizvjesno”, rekla je Georgijeva.

Čelnica MMF-a je rekla da su “sve opcije, koje se tiču mjera koje treba preduzeti, na stolu” te je ohrabrila centralne banke da troše koliko god mogu.

“Ali, naravno, ne treba se trošiti bez dokaza i osnova. Posljednje što želimo jeste da izgubimo transparentnost u ovoj krizi”, rekla je ona.

U intervjuu za CNBC Georgijeva je naglasila da je MMF ranije imao reputaciju da nameće prilično stroge uslove zemljama koje traže finansijsku pomoć. Međutim, kako kaže Georgijeva, i to se promijenilo:

“Ovaj put, od zemalja tražimo samo jedno: Molimo vas, platite svoje doktore i medicinske radnike, osigurajte da zdravstveni sistem funkcioniše, te da oni koji su najugroženiji budu zaštićeni”, rekla je Georgijeva.

MMF je prognozirao da očekuje pad globalnog BDP-a od 3% u 2020. godini te daleko goru recesiju nego onu nakon finansijske krize 2008. godine. Ovo je zaokret od 180 stepeni u odnosu na prognozu iz januara, kada se očekivao rast od 3,3%.

MMF je prognozirao da će se rizik od recesije produžiti i do 2021. godine ukoliko oni koji odlučuju ne koordinišu globalni odgovor na pandemiju virusa,

“Ovo je prvi put u istoriji MMF-a da su nam epidemiolozi važni koliko i makroekonomisti u našim projekcijama i prognozama. Zato se nadam da nas naši naučnici neće iznevjeriti”, rekla je ona.  (CNN Money, https://edition.cnn.com/2020/04/16/economy/imf-global-bailout/index.html)