VARŠAVA  – Poljski antimonopolski regulator saopštio je danas da je kaznio “Gasprom” sa preko 29 milijardi zlota (7,6 milijardi dolara) zbog izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2 (NS2) bez njihovog odobrenja, na šta je ruski gasni div reagovao najavom da će se žaliti sudu.

Nadzorni organ poljske Komisije za zaštitu konkurencije (UOKiK) takođe je saopštio da je izrekao kaznu od 234 miliona zlota za pet drugih firmi koje su uključene u finansiranje tog gasovoda vrijednog 11 milijardi dolara, kojim će biti udvostručen izvozni kapacitet ruskog gasa preko Baltičkog mora, prenosi Rojters.

“Gasprom” vodi izgradnju Sjevernog toka 2, a polovinu sredstava su obezbijedili njemački Uniper i BASF-ova jedinica Vinteršel, anglo-holandska kompanija Šel, austrijski OMV i francuski Anži.

Poljska gleda na Sjeverni tok 2 kao na prijetnju evropskoj energetskoj bezbijednosti, navodeći da će on povećati oslanjanje Starog kontinenta na rusku energiju, a protiv izgradnje tog gasovoda su i Sjedinjene Države koje uvele sankcije kompanijama koje polažu cijevi za taj projekat.

UOKiK godinama istražuje taj projekat a u avgustu je kaznio “Gazprom” sa 213 miliona zlota zbog nedostatka saradnje u vezi sa ovim gasovodom, dodaje britanska agencija.

“Pokretanje NS2 predstavljaće prijetnju kontinuitetu isporuka prirodnog gasa u Poljsku. Takođe je vrlo vjerovatno poskupljenje tog proizvoda, s tim što će povećanje cijene snositi poljski potrošači”, izjavio je Tomaš Krostni, predsjednik UOKiK-a.

Završetak ovog investicionog projekta, tvrdi on, “povećava ekonomsku zavisnost od ruskog gasa – ne samo u slučaju Poljske, već i drugih evropskih država”.

Iz “Gasproma” su najavili danas da će iskoristiti svoje pravo da se žale na novčanu kaznu poljskog antimonopolskog regulatora.

Jedan zvaničnik “Gasproma” rekao je na tele-konferenciji da ruska kompanija nije ni na koji način prekršila poljske antimonopolske propise.

Izgradnja gasovoda, dugog 1.230 kilometara, skoro je završena pri čemu se privode kraju radovi na dionici od oko 120 km u danskim vodama.

Aktivnosti na izgradnji cjevovoda su zaustavljene u decembru, jer je švajcarsko-holandska kompanija Olsis, koja je polagala cijevi, obustavila rad zbog američkih sankcija protiv kompanija uključenih u taj projekat.