BANJALUKA – Potražnja radne snage za zanimanja kao što su vatrogasci, metalurzi, gumari, željezničari i optičari iz godine u godinu sve je manja, što potvrđuju i podaci Zavoda za zapošljavanje RS, prema kojima je ponuda takve radne snage deset puta veća od potreba tržišta.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, u oblasti trinaest zanimanja trećeg i četvrtog stepena stručne spreme za kojima je potražnja u prošloj godini bila najmanja, evidentirano je 500 nezaposlenih lica.

Poslodavci su Zavodu tokom cijele prošle godine podnijeli svega 45 prijava za potrebu zapošljavanja ovih vrsta kadrova.

Nezaposlenih grafičara na birou za zapošljavanje prošle godine se nalazilo 80, od kojih je tokom cijele godine preko biroa zaposleno svega njih četiri.

– Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS prošle godine se nalazilo 48 optičara, a za godinu zaposlen je samo jedan radnik iz te struke – navode u Zavodu.

Prema njihovim podacima, prošle godine gotovo da nije ni bilo potražnje za vatrogascima na tržištu rada, jer je od ukupno prijavljenog 41 nezaposlenog lica ove struke, putem Zavoda zaposlen samo jedan radnik.

– Iz struke metalurzi i mineralozi, na Zavodu su prošle godine bila evidentirana 94 lica, od kojih je svega njih pet zaposleno – navode u Zavodu za zapošljavanje RS.

Od 28 radnika iz struke gumar, prošle godine je Zavodu pristiglo samo pet prijava za potrebnom radnom snagom te struke.

Ovakvi podaci, kako ističe član Udruženja ekonomista RS SWOT Miloš Todorović, pokazuju da u RS ne postoji balans između potrebnih zanimanja i onih koja se na tržištu rada nude.

– Zbog toga su neke djelatnosti, na primjer varioci, potpuno deficitarne, dok drugih, kao što su metalurzi, željezničari i optičari, ima previše u ponudi – istakao je Todorović.

Tako niska potražnja za radnom snagom u sve više oblasti, kako navodi, stvara potrebu za prekvalifikacijom.

– Zbog debalansa između potreba tržišta i obrazovanja, obrazovne institucije bi morale osluškivati privredu, a ne prilagođavati plan i program kadru kojeg već imaju u školama, ne obazirući se na to kakve su stvarne potrebe – istakao je Todorović.

Deficitarna zanimanja

U Privrednoj komori RS kažu da je u Srpskoj evidentan deficit određenih zanimanja, koja su specifična za pojedine privredne oblasti, a za kojima postoji potražnja poslodavaca.

– Potrebno je više majstora u građevinarstvu, elektroindustriji, energetskom sektoru, te u preradi kože, tekstila i obuće, pa čak i u hotelijerstvu – ističu u Privrednoj komori.

Izvor Agencije