FRANKFURT – Njemački proizvođač sportskih automobila Porše AG, čija je vrijednost procijenjena na 75 milijardi evra, debitovao je danas na Frankfurtskoj berzi prikupivši 19,5 milijardi evra svježeg kapitala koji je namijenjen finansiranju elektrifikacije vozila Folksvagen grupe.

Poršeova matična kompanija Folksvagen je utvrdila početnu cijenu akcija na 82,5 evra, odnosno na gornjoj granici raspona cijene od 76,5-82,5 evra koju je najavila ranije ovog mjeseca, oduprijevši se hrabro turbulentnim tržišnim uslovima, javlja Rojters.

Akcije Poršea su na trgovanju so 10.35 časova po srednjoevropskom vremenu porasle za 3,0 posto u odnosu na emisionu cijenu od 82,5 evra.

To je podiglo procijenjenu vrijednosti Poršea na 77,4 milijarde evra, što je iznad vrijednosti njegovih rivala poput Ferarija i blizu tržišne kapitalizacije Folksvagena u cjelini, koji vrijedi oko 80,1 milijardu evra.

Ovo je druga najveća Incijalna javna ponuda (IPO) u Njemačkoj od listiranja Dojče Telekoma 1996. godine.

Suočeni sa desetinama milijardi troškova za radikalan pomak ka električnoj mobilnosti i razvoju softvera, rukovodioci Folksvagena su dugo razmišljali o uvrštenju Poršea na berzu, nadajući se da će prikupiti preko potrebna sredstva i podići vrijednost samog Folksvagena.

Porodice Porše i Pieš će učvrstiti kontrolni u ovom sportskom brendu s vlasničkim udjelom od 25 posto plus jednom običnom dionicom s pravom glasa.

Tokom IPO-a, investitorima će biti prodato do 113.875.000 prioritetnih akcija Poršea, bez prava glasa, navodi Rojters.