SARAJEVO – Udruženje poslodavaca FBiH zatražilo je punu podršku zakonodavaca u FBiH i što bržu reakciju izvršne vlasti kada je u pitanju implementacija već predloženih mjera koje će omogućiti brži privredni razvoj cijele BiH.

U saopštenju Udruženja poslodavaca FBiH navodi se da su mjere štednje, korekcije zakona, rebalansi entitetskih budžeta mjere koje će vlade na svim nivoima vlasti BiH morati provesti kako bi prva tranša kredita koje je Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio BiH postala operativna.

Program mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize i unapređenja poslovnog ambijenta naziv je dokumenta koji u sebi sadrži ove mjere, a kojeg su Udruženje poslodavaca FBiH, Savez samostalnih sindikata BiH i federalna Vlada usaglasili u decembru prošle godine, te uputili u parlamentarnu proceduru, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja podsjećaju da je parlament primio k znanju ove mjere, ali da do njihove realizacije nikada nije došlo.

“Nažalost, ove mjere nikada nisu usvojene niti sprovedene. Bespotrebno je izgubljeno šest mjeseci, a privreda je ta koja trpi”, ističu iz Udruženja poslodavaca FBiH navodeći da bi provođenje ovih mjera predstavljalo korak naprijed i da su one neophodne za ublažavanje posljedica koje je globalne ekonomske kriza ostavila na BiH.

U saopštenju se napominje da bi ove mjere da su usvojene ranije, dovele do rasterećenja privrede, a da bi vlasti bile u drugačijoj poziciji tokom pregovora sa MMF-a u vezi sa odobrenjem “itekako potrebnog kredita”.

Vlast je obavezna donositi i provoditi zakone koji su u interesu društva, ekonomije, poslodavaca i zaposlenih, te svih građana, navodi se u saopštenju.

Izvor Agencije