MINHEN  – Poslovni sentiment u njemačkoj ekonomiji je splasnuo ovog mjeseca, pri čemu je indeks poslovne klime, koji izračunava ekonomski Insitut IFO, pao s oktobarskih 97,7 na 96,5 bodova u novembru.

Kompanije su generalno manje zadovoljne trenutnom poslovnom situacijom, a njihova poslovna očekivanja za naredni period su postala pesimističnija zbog uskih grla u lancima snabdijevanja i četvrtog talasa korona virusa, navodi se u saopštenju Insituta iz Minhena.

U njemačkom proizvodnom sektoru indeks poslovnog raspoloženja osjetno se pogoršao pošto su kompanije znatno lošije ocijenile svoje trenutno poslovanje.

Njihova očekivanja su, s druge strane, nešto vedrija, zahvaljujući kretanjima u automobilskoj industriji. Uska grla u snabdijevanju poluproizvodima i sirovinama i dalje vrše pritisak na proizvodni sektor, zbog čega većina kompanija planira da podigne cijene.

Znatno je opao sentiment u industriji usluga, u kojoj je nabujao skepticizam posebno u pogledu očekivanja. Najveći pad poslovnih očekivanja je u turističkoj i ugostiteljskoj industriji zbog četvrtog talasa pandemije kovid-19. Posljednji put je indikator očekivanja zabilježio veliki pad u novembru 2020. Pored toga, pružaoci usluga u Njemačkoj su takođe manje zadovoljni svojom trenutnom poslovnom situacijom.

Erozija poslovne klime je zahvatila i sektor trgovine, zbog sve većeg pesimizma među kompanijama u pogledu očekivanja, mada su trgovci svoju trenutnu situaciju ocijenili nešto boljom. Raspoloženje u maloprodaji i dalje trpi zbog problema sa snabdijevanjem, što povećava vjerovatnoću daljeg rasta cijena u narednom periodu.

U njemačkoj građevinskoj industriji je poslovni sentiment malo skliznuo usljed nešto trmurnijih očekivanja, nakon kontinuiranog rasta posljednjih mjeseci. Građevinari su, međutim, ocijenili da je njihova trenutna situacija nešto bolja nego prošlog mjeseca, navodi se u saopštenju Instituta IFO. (Tanjug)