BROD – Uporedo sa projektom gasifikacije u „Rafineriji nafte Brod“ a.d. Brod u toku je izgradnja solarne elektrane, koja će proizvoditi električnu energiju za vlastite potrebe Rafinerije. U ovaj projekat kompanija je investirala oko dva miliona KM.

U „Rafineriji nafte Brod“ montiraju se solarni paneli namijenjeni za instalisanje solarne elektrane čija je snaga oko 1MW. U narednom periodu biće montirano ukupno 2724 panela po 350kW.

Minimalno očekivana proizvodnja električne energije iz novopostavljene solarne elektrane je 1050MWh godišnje. Ovako proizvedenu električnu energiju iz obnovljive energije sunca Rafinerija će koristiti za vlastite potrebe i time će na godišnjem nivou, ostvariti uštedu od 100.000 KM, kažu iz rafinerije.

Brojne su prednosti obnovljive solarne energije, ali kao najznačajnija karakteristika je upravo smanjenje troškova električne energije te pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Ovaj projekat Rafinerija nafte Brod provodi od marta, a završetak radova planiran je do kraja godine kada se u Rafineriji očekuju i prvi kilovati sopstveno proizvedene električne energije, te  istovremeno i prva isporuka gasa u okviru projekta gasifikacije. (Swot)