BANJALUKA – U Republici Srpskoj ukupno 526 preduzeća posjeduje međunarodno priznate sertifikate za kvalitet svojih proizvoda, a u fazi dobijanja određenih sertifikata nalazi se još oko 80 preduzeća, kazala je samostalni stručni saradnik za kvalitet u Područnoj privrednoj komori Banjaluka Mira Popović.

Ona je istakla da je najviše preduzeća sa međunarodnim sertifikatima registrovano u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji.

– Na području Srpske 424 preduzeća posjeduje ISO 9001 oznaku za upravljanje kvalitetom, 51 preduzeće je vlasnik sertifikata HACCP koji se odnosi na bezbjednost hrane, odnosno ograničavanje minimalne stope rizika da se na inostrano tržište plasiraju proizvodi sa eventualnim nepravilnostima – rekla je Popovićeva.

Popovićeva je pojasnila da posjedovanje određenih međunarodnih priznanja za preduzeća iz RS, pozitivno utiče na njihov status na svjetskom tržištu.

– Pored toga, jedno preduzeće ima sertifikat upravljanja rizikom, dva su vlasnici sistema upravljanja hranom, dok pet preduzeća posjeduje sertifikat za upravljanje bezbjednosti i zaštite na radu – dodala je Popovićeva.

Prema podacima Privredne komore RS međunarodni sertifikat za bezbjednost proizvoda u Srpskoj posjeduje ukupno devet preduzeća, a međunarodni sertifikat za zaštitu životne sredine i povećanje ekološke svijesti, odnosno ISO 14001, ima 24 preduzeća.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Milan Cvijić kazao je da je budžetom RS za ovu godinu, izdvojeno 600.000 maraka za upravljanje sistema menadžmenta kvalitetom.

– U toku je obrada 104 zahtjeva koja su uputili poslovni subjekti iz RS na javni poziv za uspostavljanje sistema kvaliteta za 2009. godinu – rekao je Cvijić i podsjetio da se pomenuta sredstva dodjeljuju malim preduzeća koja zapošljavaju do 49 radnika za plaćanje konsultacija u procesu uspostavljanja sistema kvaliteta.

Izvoz

Mira Popović je podsjetila da je prije pet godina u Srpskoj bilo tek 50 preduzeća koja su posjedovala sertifikate za međunarodne standarde. Ona je dodala bi u narednom periodu međunarodne sertifikate moglo da dobije još oko 600 preduzeća, što će dodatno povećati broj naših firmi koji će svoje proizvode moći izvoziti na strano tržište.

Izvor Glas Srpske