SARAJEVO – Federacija BiH imaće deficit od 710 miliona KM ukoliko budžet institucija BiH za narednu godinu bude povećan za 200 miliona KM, što je neodrživo, rekao je federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

“Oni traže da to povećanje ide od poreza na dodatnu vrijednost koji uvijek ide državi, a entitetima šta ostane. Neka se malo i država zaduži i tako pokrije obaveze, a ne samo da entiteti vraćaju kredite”, istakao je Bevanda.

Federalni ministar finasija zatražio je od Vlade BiH da se izjasni o ovom pitanju, jer se radi o smanjenju budžeta za još 140 miliona KM. On je naglasio da se mora donijeti odgovorna odluka.

“Ružno je petljati politiku i govoriti o tome da nismo za državu, ali ne može biti država stabilna ako je FBiH nestabilna, to je nerealno”, istakao je Bevanda.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da svi moraju štediti, ali državni budžet mora imati dovoljno novca za funkcionisanje i izvršavanje novih zadataka, te da Fiskalni savjet BiH mora osigurati mogućnost da država ima odgovarajući budžet za narednu godinu, kako ne bi bilo ugroženo ispunjavanje obaveza.

“Niko nije protiv štednje, ali država ima nove zadatke i njene funkcije se proširuju. To uključuje i neke od obaveza za viznu liberalizaciju. Zbog toga je reagovao Savjet za provođenje mira”, istakao je Incko i dodao da ako neko može dokazati da sa manje novca država može sve to ispuniti, neka izvoli, ali funkcionisanje ne smije biti ugroženo.

Izvor Agencije