BANJALUKA – Zajednički projekat Atinske i Banjalučke berze, pod nazivom “X-net”, koji ima za cilj povezivanje tržišta kapitala osam zemalja, biće uspostavljen do marta sljedeće godine, rekao je direktor Banjalučke berze, Milan Božić.

Projekat, čije će najnovije aktivnosti biti sutra predstavljene u Banjaluci, omogućiće povezivanje brokerskih kuća iz Grčke, Kipra, Srbije, Makedonije, Egipta, Jordana, Albanije i Republike Srpske, te na taj način olakšati trgovanje investitorima s tih tržišta.

– Brokerske kuće iz inostranstva, članice Xnet mreže, moći će unositi naloge klijenata u sistem za trgovanje Banjalučke berze preko brokerskih kuća iz Republike Srpske s kojima imaju potpisan bilateralni ugovor. Takođe, i brokerske kuće iz RS moći će trgovati na ostalim berzama učesnicama projekta. Xnet mreža je otvorena i za brokerske kuće izvan regiona, iz EU i SAD – pojašnjava Božić.

Prema njegovim riječima, Xnet projekat omogućava Banjalučkoj berzi i njenim članovima bolju integrisanost u regionalno tržište kapitala i dodatnu vidljivost našeg tržišta, sa ciljem privlačenja inostranih investitora.

U okviru projekta urađena je komparativna analiza pravnih regulativa učesnica projekta, analiza dostignutih nivoa i praksi korporativnog upravljanja, sistema za trgovanje na berzama učesnicima projekta, održani su edukativni treninzi u Banjaluci za članove Banjalučke berze, obuka domaćih brokera o korišćenju Xnet aplikacije, posjeta domaćih brokera i predstavnika institucija tržišta kapitala Atini, sa ciljem upoznavanja sa Xnet aplikacijom i tržištima kapitala zemalja učesnica projekta.

Realizacija projekta, koji je najavljen prije dvije godine, odužila se zbog infrastrukturnih investicija Atinske berze, koja je njegov nosilac.

Izvor Agencije