SARAJEVO – Vanjskotrgovinski deficit BiH u prva tri mjeseca ove godine iznosio je oko 1,2 milijarde KM i smanjen je za 22,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rekao je juče Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH.

Dodao je da je izvoz bio vrijedan oko 1,5 milijardi KM, što je za 24 odsto više nego isti period prošle godine, dok je BiH uvezla robe u vrijednosti od oko 2,7 milijardi KM, što je smanjenje od 1,7 odsto.

"U ožujku robni promet s inozemstvom ostvaren je u vrijednosti od oko 1,6 milijardi KM od čega se na izvoz odnosi 604 milijuna KM, a na uvoz oko milijardu KM", kazao je Milinović, napomenuvši da je u prva tri mjeseca najviše izvoženo u Njemačku, a uvoženo iz Hrvatske.

Podaci Agencije za statistiku govore da je u februaru u odnosu na januar broj zaposlenih smanjen za oko 1.700 radnika, dok je istovremeno broj nezaposlenih povećan za oko 3.100 osoba.

"U odnosu na siječanj, broj zaposlenih u veljači smanjen je za 0,2 odsto. Broj nezaposlenih je povećan za 0,6 odsto. Stopa registrirane nezaposlenosti u veljači iznosila je 42,6 odsto", rekao je Milinović.

Naglasio je da je, poredeći fabruar ove i isti mjesec prošle godine, broj nezaposlenih povećan za 27.664 osobe.

Takođe, prosječna neto i bruto plata u februaru niža je u odnosu na decembar prošle godine. Milinović je napomenuo da je neto plata pala za 2,4 odsto i iznosila je 782 KM.

"Prosječna mjesečna bruto plaća za veljaču je iznosila 1.190 KM, što pokazuje nominalni pad za 2,6 odsto u odnosu na prosinac 2009. godine", istakao je Milinović.

Govoreći o turizmu kazao je da je u februaru ove godine broj turista povećan za 15,5 odsto u odnosu na januar.

Blaga inflacija

Cijene proizvoda i usluga u martu ove godine veće su za 0,2 odsto u odnosu na februar, a najviše su rasle cijene prevoza, energenata, vode, stanovanja, te hrane i bezalkoholnih pića, rekao je Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH.

Dodao je da su u martu ove u odnosu na mart prošle godine cijene veće za 1,9 odsto, a najviše su rasle cijene alkoholnih pića i duhana, i to za 30 odsto, prevoza za 10,3 odsto, te komunikacija za 6,8 odsto.

Izvor Agencije