BANJALUKA – “Banjalučka pivara”, “Celex “, “Vitaminka”, “Vitinka” Kozluk i Rafinerija ulja Modriča pozitivni su primjeri preduzeća koja su svoje poslovanje uskladila sa odgovarajućim međunarodnim standardima kvaliteta, koja ulažu u primjenu nove tehnologije i inovacije i time doprinose unapređenju konkurentnosti domaće privrede.

Kazala je to rukovodilac Centra za kvalitet i razvoj u Privrednoj komori RS Olivera Radić.

Ova preduzeća, kaže Radićeva, posebnu pažnju posvećuju kvalitetu proizvoda u cilju zadovoljenja sve većih zahtjeva kupaca i ostvarivanja konkurentske prednosti.

“Ponuditi kupcu nov proizvod koji odgovara njegovim zahtjevima i koji prevazilazi njegova očekivanja za preduzeće predstavlja sigurnu budućnost”, kazala je Radićeva.

Kada je u pitanju analiza konkurentnosti jedne zemlje, Radićeva naglašava da Svjetski ekonomski forum razmatra više od 130 parametra konkurentnosti kao što su stepen makroekonomske stabilnosti, stepen razvijenosti infrastrukture, kvalitet obrazovanja neke zemlje i druge.

Ona smatra da su nedovoljna posvećenost unapređenju konkurentnosti i poremećaji na tržištu izazvani svjetskom ekonomskom krizom jedan od razloga zbog kojeg BiH nije uvrštena na listu najnovijeg "Godišnjaka svjetske konkurentnosti 2009".

“Privreda BiH u uslovima liberalizacije tržišta susreće se sa sve većim prisustvom konkurencije i to najčešće tržišnih lidera. Ostvarivanje konkurentske prednosti postala je ekonomska nužnost i izazov za preduzeća u BiH i RS”, dodala je Radićeva.

Ona je istakla da se trenutno radi na izradi strategije za unapređenje konkurentnosti na nivou BiH što je izuzetno važno za unapređenje konkurentnosti privrede BiH.

Izvor Glas Srpske