VLASENICA – Preduzeće “Novi elastik” iz Vlasenice, koje je Vlada RS prošle godine nakon provedenog stečaja kupila za 600.000 KM i uložila dodatnih 100.000 KM osnivačkog kapitala, nakon prvog polugodišta ove godine ostvarilo je finansijsku dobit.

Direktor “Novog elastika” Božidar Mijić rekao je danas da je iskazana dobit od oko 1.000 KM skromna, ali svakako ohrabrujuća, ako se ima u vidu da je firma još prije nekoliko mjeseci bila “klinički mrtva”.

“Mi smo još u fazi oporavka i u takvoj situciji svaki pomak u pozitivnom smijeru je značajan. Firma posluje na granici rentabiliteta, ali mogu da kažem da redovno isplaćujemo plate, izmirujemo obaveze prema državi i, što je najvažnije, posla ima iako je tržište znatno manje nego prije rata”, kaže Mijić.

Nekadašnji “Elastik” bio je jedini proizvođač pozamanterije na prostorima bivše Jugoslavije sa oko 400 različitih proizvoda.

Sadašnji “Novi elastik” radi u znatno složenijim tržišnim uslovima i ima nešto skromnije proizvodne mogućnosti, pa je trenutna iskorištenost kapaciteta oko 30 odsto, objašnjava Mijić.

Kupci su uglavnom firme iz regije poput vlaseničkog “Alpra” i Fabrike montažnih kuća “Intal” iz Milića, ali je sve više narudžbi i od preduzeća iz RS i Federacije BiH.

“Niz je problema sa kojima se suočava tekstilna industrija, kojoj i mi pripadamo. Ti problemi su poznati stručnoj javnosti. Uz sve ovo `Novi elakstik` je suočen sa teškoćama oko uvoza sirovine koju nabavljamo u Kini. Deficitarni smo i sa kadrovima, jer nam je, naprimjer, neophodan jedan tekstilni inženjer, projektant i kvalifikovani majstori za održavanje mašina”, ističe Mijić.

Nekada je u firmi radilo izmeđi 50 i 80 radnika, a u “Novom elastiku” trenutno je 21 zaposleno lice. Mogućnost povećanja njihovog broja očekuju tek u narednoj godini.

“Nadamo se da ćemo ovu godinu završiti u plusu, a da ćemo u narednoj uposliti više radnika. Ovo je specifična proizvodna grana u kojoj su standardi veoma rigorozni i ako želimo da zadržimo prisustvo na tržištu moramo nuditi i odgovarajući kvalitet. Za to su nam potrebni stručni kadrovi”, objasnio je Mijić.

Izvor Agencije