BANJALUKA – Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske (RS) Ranka Mišić konstatovala je da su ovogodišnji 1. maj, Praznik rada, obilježili štrajkovi i radnička negodovanja, ocjenjujući da radnici koji su zaposleni u privredi RS “gotovo da i nemaju razloga za veselu prvomajsku proslavu uz pjesmu, muziku i roštilj u prirodi”.

“Iako smo u Prvi maj ušli sa nizom štrajkova i borbi za osnovna radnička prava, mora se reći da u RS postoje i dobra i uspješna preduzeća koja brinu o svojim radnicima, kao što su to Rudnik `Stanari` i mnoga druga, ali je mnogo više onih u kojima su ugrožena osnovna radnička prava”, rekla je Mišićeva.

Ona je dodala da u RS još ima poslodavaca koji brane sindikalno organizovanje radnika i koji djelovanje sindikata smatraju destrukcijom i koji ne shvataju da je sindikat partnerska organizacija koja želi da se očuva proizvodnja, čini sve da radnici rade i da za taj rad dobiju svoju zasluženu platu.

Uz prvomajske čestitke, predsjednik Saveza sindikata RS je poručila svim radnicima u Srpskoj da budu solidarni, da se što bolje organizuju i da u zajedničkoj sindikalnoj borbi za radnička prava obezbijede da sljedeći Prvi maj bude dočekan u boljim uslovima nego što su danas, kada svjetska ekonomska kriza ostavlja svoje posljedice.

“Teško je u ovoj situaciji biti optimističan, ali je sigurno da u socijalnom dijalogu, koji u RS dobro funkcioniše, moramo tražiti rješenja, jer ne smijemo dozvoliti da se ni u najtežoj ekonomskoj krizi zaboravi na socijalnu pravdu i brigu za najugroženije”, rekla je Mišićeva.

Izvor Agencije