BANJALUKA – U “Banjalučkom velesajmu” danas je otvoren 13. međunarodni sajam trgovine i turizma na kojem se predstavlja 50 izlagača iz BiH i zemalja bivše Jugoslavije.

Sajam je otvorio Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS, naglasivši da je pred RS važna turistička godina, imajući u vidu da je ove godine domaćin Svjetskog prvenstva u raftingu.

"RS ima 12 različitih banjskih kapaciteta, koji su naše veliko bogatstvo, a i Jahorina će zahvaljujući investiciji teškoj 26 miliona KM novu sezonu dočekati u potpunosti spremna i u novom svjetlu", rekao je Gluhaković.

On je najavio da će Ministarstvo raditi na obogaćivanju sajamskih sadržaja za sljedeću godinu organizovanjem prezentacija iz oblasti lova, ribolova, avanturizma, sporta, ali i vjerskog turizma.

Dragoljub Bojanić, direktor "Banjalučkog velesajma", rekao je da je Sajam trgovine i turizma manifestacija koja iz godine u godinu raste, jača i privlači sve veći broj izlagača.

Aleksandar Pastir, direktor Svjetskog prvenstva u raftingu, istakao je da će Banjaluka zahvaljujući tom događaju biti važna turistička destinacija od 17. do 24. maja, te da će to biti prilika da se gosti upoznaju s ljepotom Vrbasa i Tare. On je dodao da će Svjetsko prvenstvo u raftingu pratiti i eko-sajam, sajam avanturizma i bogata gastronomska ponuda.

U Turističkoj organizaciji grada Istočno Sarajevo i Olimpijskom centru "Jahorina" kažu da su fokus svoje ponude stavili na ljetne sadržaje na ovoj planini sa zdravstveno-rekreativnim programom i kongresnim turizmom.

"Turistički sadržaji Jahorine će naredne sezone biti obogaćeni avanturističkom ponudom, planinarenjem i paraglajdingom koji posljednjih godina bude veliko interesovanje novih turista", rekao je Predrag Lopatić iz Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo.

Izvor Nezavisne novine